Kom med på skattejagt: Rekordmange tager på metaldetektor-kursus

I denne weekend har Odsherred Detektorklub haft det største antal deltagere nogensinde på deres "forårskursus for detektorførere".

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er efterhånden mange år siden, at de første amatør-arkæologer anskaffede sig metaldektorer. Men interessen for den teknologisk støttede skattejagt er usvækket.

Teoretisk set kan man godt gå på skattejagt på en mark med en feltspade og et par river, men med en metaldetektor er chancen for at opsnuse en skat mange gange større - man skal bare vide, hvad man gør.

quote Det er kolossalt spændende at beskæftige sig med historie og arkæologi

Henrik Møller, amatørarkæolog fra Holbæk

- Det er vigtigt, at folk får et grundlag og ikke bare køber detektoren og går ud, siger Per Lars Christiansen, formand i Odsherred Detektorforening.

Artiklen fortsætter under billedet

- Første gang jeg var ude, fandt jeg en tenvægt, siger Lene Møller, amatørarkæolog fra Holbæk.
- Første gang jeg var ude, fandt jeg en tenvægt, siger Lene Møller, amatørarkæolog fra Holbæk. Foto: Søren Kiehn - TV ØST

En solvogn og en lille vægt

De fleste af dagens kursister har dog snuset lidt til sporten før den her weekend, men det var nok. Så var de ramt af historiens vingesus.

- Første gang jeg var ude, fandt jeg en tenvægt, som jeg synes var spændende. Tænk, der er nogle kvinder, der har siddet og vævet, siger Lene Møller, amatørarkæolog fra Holbæk.

En tenvægt er nemlig en lille vægt, som man i oldtiden brugte, når man skulle spinde tråd.

Artiklen fortsætter under billedet

Bente Wardil, amatørarkæolog fra Solrød Strand, håber at finde en solvogn en dag.
Bente Wardil, amatørarkæolog fra Solrød Strand, håber at finde en solvogn en dag. Foto: Søren Kiehn - TV ØST

Engang, dog uden hjælp fra eletronisk grej, dukkede der pludselig en solvogn op af mulden i Odsherred.

Og hvorfor skulle det ikke kunne gentage sig?

Kulthus udgravning
Læs også
Arkæologer kan ikke få armene ned: Finder rester af 5000 år gammelt hus
Kulthus udgravning
Læs også
Arkæologer kan ikke få armene ned: Finder rester af 5000 år gammelt hus

- Man kan jo altid håbe, der er to solvogne. Det kan man jo aldrig vide, griner Bente Wardil, amatørarkæolog fra Solrød Strand.

Se hele indslaget om detektorkurset her: 

Det er efterhånden mange år siden de første amatør-arkæologer anskaffede sig metaldektorer, men interessen for den teknologisk støttede skattejagt er usvækket.  I denne weekend har Odsherred Detektorklub ihvertfald det største antal deltagere de nogensinde har haft, på deres

Amatørarkæolog: Historien er kolossalt spændende

Detektorfolk er født optimistiske - og hvert enkelt bip-signal kan jo potentielt betyde, at man har fundet de næste guldhorn.

- Det må være nogle meget små guldhorn, siger Bo Starup fra Næstved, da detektoren giver sit karakteristiske bip.

Bip-lydene viste sig at skyldes et par koks-klumper, men Bo starup blev ikke ked af det. I dag var han nemlig for første gang i marken med sin julegave.

- Det var en julegave ja – til manden der har alt, griner Bo starup.

quote De etiske regler, vi har, de siger, at hvis der er nogen, der går der i forvejen, så går du der ikke. Så holder du dig væk

Per Lars Christiansen, formand i Odsherred Detektorforening

Bo Starup var ikke den eneste på holdet, der i dag fik tændt for sin julegave, så han kunne jagte drømmen om guld og andet ædelmetal. Henrik Møller var også ude med sin julegave for første gang:

- Det er kolossalt spændende at beskæftige sig med historie og arkæologi. Vi har i Danmark en fantastisk kongerække og en fantastisk historie. Og de har alle sammen udgivet mønter og præget mønter. Så tænk på, hvad der er tabt rundt omkring på gårdene, siger amatørarkæologen fra Holbæk.

De etiske regler, vi har siger, de siger, at hvis der er nogen, der gør der i forvejen, så går du der ikke. Så holder du dig væk, siger Per Lars Christiansen, formand i Odsherred Detektorforening.
De etiske regler, vi har siger, de siger, at hvis der er nogen, der gør der i forvejen, så går du der ikke. Så holder du dig væk, siger Per Lars Christiansen, formand i Odsherred Detektorforening. Foto: Søren Kiehn - TV ØST

Formand: Husk at spørge om lov

Alle taber noget på et eller andet tidspunkt - og det ligger der i mulden, indtil nogen finder det igen. Men man må ikke bare gå ind på fremmede marker og lede, forklarer Per Lars Christiansen, formand i Odsherred Detektorforening.

- De etiske regler, vi har, siger at hvis der er nogen, der går der i forvejen, så går du der ikke. Så holder du dig væk. Færdig slut. Og du spørger altid om lov. Du går ikke bare ind et sted og gå, siger han og fortsætter:

- Du spørger lodsejeren, om du må gå der, og ofte kan det være sådan, at lodsejeren, der ejer jorden, giver tilladelse. Men du skal også have tilladelse fra ham, der måske har forpagtet jorden, siger Per Lars Christiansen, formand i Odsherred Detektorforening.


Nyhedsoverblik