¨

Kobber er guld for tyve

Foto: TV ØST

Kobbertyve huserer i regionen for tiden. Værdien på metallet er røget i vejret, og det har gjort tyverierne til en indbringende forretning.

For sjette gang på seks måneder er der stjålet kobber fra NKT Cables i Asnæs.

Denne gang slap tyvene af sted med omkring 300 kilo restkobber fra NKTs produktion af kabler.

Kobbertyverier er ifølge politiet et generelt problem for tiden. Også de strømførerende ledninger er udsatte på grund af deres indhold af kobber. I efteråret blev kabler på en vej i Næstved eksempelvis klippet ned fire gange på en måned.

Præcis hvem der står bag, kan vi ikke sige med sikkerhed. Men vi kan sige, at der er en tendens til, at der er en del udlændinge, der synes, det er en god idé at stjæle kobber, fortæller Carsten Andersen, som er kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Forklaringen ligger ifølge både NKT og politiet i, at værdien af kobber er blevet større. På det internationale marked er prisen næsten tredoblet de seneste to år. I dag koster ét kilo kobber over 50 kroner.

Hvor tyvene får afsat det stjålne metal står dog ikke helt klart.

Vi ved i hvert fald, at der er nogle skrothandlere, der ind i mellem er blevet tilbudt kobber. Og vi ved, der er nogle, der klart har meldt fra, at det vil de ikke være med til. Men hvor de så ellers gør af det og får solgt det - det kan vi ikke sige med 100 procents sikkerhed, forklarer Carsten Andersen fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Hos NKT har de forsøgt at sikre sig mod tyverierne, men de erkender, at problemet er svært at komme til livs

- Vi har gjort mange tiltag: Vi har kameraovervågning, og vi har også et vagtselskab, som går rundt og holder øje med, hvad der sker. Men ligesom med alt muligt anden kriminalitet, så er vi næsten altid et skridt bagefter de mennesker, der kommer ind - de ubudne gæster, siger Niels-Henrik Dreesen, som er Produktionsteknisk chef hos NKT Cables.

02:03 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App