¨

Køb hjemmehjælpen hos kommunen

Foto: TV ØST

Husk støvekosten - eller pengepungen, når du skal besøge din gamle mor eller far i lejligheden, huset eller ældreboligen.

      For hvis det står til den socialdemokratiske borgmester i Odsherred, Thomas Adelskov, så skal gulvvask, støvsugning og lignende koste ekstra i forbindelse med den kommunale hjemmepleje.

- Der er mange af de ældre, der efterspørger ekstra ydelser. Og så har vi tænkt, det var da en god ide, det skal borgerne da have lov til at købe hos os, siger Thomas Adelskov i dag til TV2 Øst.

     Forslaget er en af de fire store ønsker, som Odsherred i dag sender til indenrigministeriet i forbindelse med kommunens overgang til frikommune fra 1. januar.
 
Som frikommune vil Odsherred have indført tilkøbsydelser i den kommunal ældrepleje. For det er ikke automatisk en kommunal opgave, og fremover vil det koste ekstra penge, hvis man skal have vinduer pudset eller støvsuget en ekstra gang, som det kendes fra private hjemmehjælpsordninger.

Men ikke alle er lige imponerede over ideen. Den lokale formand for Ældresagen i Odsherred, John Schjerlund, er pikeret over, at kommunen i 2009 skar kraftigt i hjemmehjælpen, og nu tilbyder borgerne at betale for at få niveauet op igen.

- Man skaber et a og et b hold. Det er jo langt fra alle, der har råd til at købe de ekstra ydelser. Det er asocialt, og langt fra den danske velfærdsmodel, siger John Schjerlund, men Thomas Adelskov afviser kritikken:

- Sådan kan man ikke se det. Vi har i byrådet besluttet os for et niveau, der passer til kommunens økonomi, og som stadig er ordentligt. At borgerne så kan købe noget mere, er kun et fint tilbud, siger borgmesteren.

 Hvis Indenrigsministeriet siger ja til forslaget, så vil borgerne få en  liste med tilkøbydelser, hvor de fremover skal sætte et flueben ud for støvsugning, vinduesvask og gulvvask, og så ellers finde tegnebogen frem,  Eller lade være at sætte fluebenet og så selv klare opgaverne.

      Erfaringerne fra et privat  plejecenter i Odsherred kommune med tilkøbsydelser, viser, at der er færre  klager fra borgerne over, at der er ikke høj nok service på plejecentret, siger Thomas Adelskov i dag.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App