Klager stopper udvidelse af medicinalgigant ved sommerhuse

Der er sat en foreløbig stopper for medicinalvirksomheden Lundbecks planer om at udvide fabrikken i Lumsås.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De mange modstandere af planerne om at udvide medicinalvirksomheden Lundbeck i Lumsås har fået en foreløbig sejr.

Der er nemlig sat en stopper for en fabriksudvidelse af virksomheden, som ligger nær kyster og sommerhuse i det nordvestsjællandske landskab.

Det oplyser Planklagenævnet til TV ØST.

- Det handler grundlæggende om, at virksomheden ligger i en kystnærzone, og den er noget udfordret af, at de bliver ramt af kystnærzoner på begge sider, fordi landskabet ikke er særlig bredt, siger Carsten Munk-Hansen, formand for Planklagenævnet.

quote Det er ikke småting, der er klaget over

Carsten Munk-Hansen, formand for Planklagenævnet.

- Derfor er der en række restriktioner, og det indebærer blandt andet, at kommunen skal begrunde nogle beslutninger omkring lokalplanen for eksempel at bygge i en bestemt højde. Et andet forhold var et flertal af den opfattelse, at lokalplanen var i strid med kommuneplanen, og lokalplanen skal være i overensstemmelse med kommuneplanen, forklarer Carsten Munk-Hansen.

Begge forhold betyder derfor, at medicinalvirksomheden på nuværende tidspunkt ikke får lov til at udvide.

- Udvidelsen er meget stor i landskabet. Og så er det et kystområde, og Lundbeck vil gerne udvide ned ad en bakke mod vandet. Ud mod kystskrænten. Det synes vi er et stort problem, sagde Nora Tams, formand i Danmarks Naturfredningsforening afdeling Odsherred, til TV ØST den 11. maj 2017.

Lokalplanen skal genvedtages

Ifølge den tidligere plan ønskede Lundbeck at udvide et stykke frem over en mark og op til 17 meter i højden. Derfor frygter virksomhedens naboer, at den vil være umulig at abstrahere fra, når de er i sommerhus.

Kan stadig få lov til at udvide

Kampen mod medicinalvirksomheden er dog ikke vundet.

- Kommunen har stadig mulighed for at tage en ny beslutning, hvor man lovliggør en lokalplan for området. Det er ikke udelukket, at man gør det, så Lundbeck får udvidelsesmuligheder, siger Carsten Munk-Hansen.

Hvis kommunen ønsker at give medicinalvirksomheden lov til at udvide, skal kommunen iværksætte en større sagsbehandling, som ifølge Carsten Munk-Hansen minimum tager flere måneder at gennemføre.

En omfattende sag

Carsten Munk-Hansen betegner sagen fra Lumsås som en omfattende sag, hvor der er meget på spil i forhold til miljøregler.

- Der er nogle klagere, som har klaget over alt muligt i forhold til miljølovgivning, og det får de ikke medhold i - det er blandt andet forskellige grupper af naboer og Danmarks Naturfredningsforening. Det er ikke småting, der er klaget over, men de er de to førnævnte forhold, sagen er faldet på, siger formanden.