¨

Ildsjæle kæmper for sexede lektiecaféer

Foto: TV ØST

Flere valgfag, online lektiehjælp og sexede lektiecaféer. Sådan lyder nogle af de i alt 100 forslag som 100 elever på Vallekilde Højskole i dag har sendt til politikerne.

I Odsherred Kommune får en tredjedel af de unge ikke en ungdomsuddannelse. Det problem forsøger ildsjæle på Vallekilde Højskole nu at finde løsninger på. De sidste to dage har 100 lokale unge udviklet 100 ideer til at fastholde de unge i deres uddannelser.

Tobias Dalberg er en af de unge, der ikke har færdiggjort sin uddannelse, før han blev smidt ud på grund af for meget fravær. Han nåede kun at gå et halvt år på Den pædagogiske Assistentuddannelse i Holbæk. Det var et barskt farvel til pædagog-drømmen.

- Det var forfærdeligt, fordi jeg ikke havde noget at stå op til, fortæller Tobias Dalberg

Hans synes, at det er nogle rigtigt gode ideer, de 100 unge er kommet frem til.

Det er en tredje del af de unge i Odsherred Kommune, der ikke får et eksamensbevis fra ungdomsuddannelserne. På landsplan er det hver fjerde, der hverken kommer i nærheden af en studenterhue eller et svendebrev.

Ifølge Torben Smidt Hansen, der er forstander på Vallekilde Højskole og initiativtager til idekonferencen, er der to grunde til, at de unge falder fra.

- Nye generation skal have nye læringsformer. Der kan vi godt blive bedre. Og så skal vi sikre, at de rent faktisk får tiden til at finde ud af, hvor er det egentlig hen – i stedet for at pushe dem helt vildt af sted, siger forstanderen.

Og det med at blive skubbet for tidlige ind i uddannelsessystemet, oplevede Tobias Dalberg på egen krop.

Er det ikke også groft over for andre, der ikke kan få nogen uddannelse, at man så ikke kommer i skolen?

- Der er rigtig mange, der gerne vil ind på uddannelsen, som garanteret har glædet sig til at komme ind, og så tog jeg pladsen og havde for meget fravær. Men jeg skal jo prøve det for at finde ud af, om der er noget jeg brænder 100 procent for – før kan man jo ikke vide det, siger han.

I Odsherred Kommune vil der blive kigget nøje på de mange ideer.

- Nogle af ideerne om online lektiecafé og ideerne om at skabe bedre sociale rammer for de unge til fastholdelse er rigtig gode ideer. Også ideerne om at skabe mere valgfrihed – og det er noget vi kommer til at kigge nærmere på, siger Thomas Adelskov, borgmester i Odsherred Kommune.

02:12 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App