Historiske Højbygård solgt – klausul sikrer foreningers fremtid

Salget af Højbygård i Odsherred er netop blevet offentliggjort. Odsherred Kommune har siden 2018 været på jagt efter den perfekte køber.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Odsherred Kommune har netop solgt Højbygård i Højby ved Odsherred.

Køberen er den tidligere erhvervsejendomsmægler og nu ejendomsudvikler, Thomas Ruhoff.

- Jeg føler mig meget hjemme i Odsherred, og jeg har med købet af Højbygård fået en unik mulighed. Gården er fantastisk hyggelig med æble- og lindetræer, siger han.

Odsherred Kommune har haft gården til salg siden 2018.

Begejstret for området

Køber Thomas Ruhoff er da heller ikke helt ukendt i området omkring Odsherred.

Da han i 2017 var på ophold på Dragsholm Slot sammen med sin kone, blev han så glad for området, at han købte et sommerhus i Klint umiddelbart efter.

- Man kan godt sige, at det var et impulskøb, siger han og griner.

Køber Thomas Ruhoff har en stor kærlighed til Odsherred, hvor han i forvejen har et sommerhus og en anden gård.
Køber Thomas Ruhoff har en stor kærlighed til Odsherred, hvor han i forvejen har et sommerhus og en anden gård. Foto: Odsherred Kommune

Udover et sommerhus købte han også senere Holtegård, blot et par hundred meter fra den nyindkøbte Højbygård.

- Jeg har en stor interesse for gamle bygninger, og da jeg hørte, at Højbygård nu også var til salg, slog jeg til, siger han.

Da Thomas Ruhoff købte Holtegård, var gården allerede omdannet til boliger, og det er da også planen, at Højbygård skal danne rammerne om en række lejeboliger i hovedgården og nybyggede rækkehuse på gårdens arealer med respekt for gårdens historie og omgivelser.

Ifølge Sjællandske har gården kostet 3,15 millioner kroner.
Ifølge Sjællandske har gården kostet 3,15 millioner kroner. Foto: Nordicals erhvervsmæglere

Vigtigt at Aktivitetshuset bevares

Björn Emil Härtel Jensen, centerchef for Erhverv, Plan og Byg i Odsherred Kommune, fortæller, at der fra politisk side har været et stort ønske om, at Aktivitetshuset bevares.

Med salget følger derfor en klausul om, at de 30 foreninger, der bruger Aktivitetshuset på Højbygård, fortsat skal have mulighed for det i fremtiden.

Og det har været svært at finde en køber, som ville købe gården på disse vilkår, fortæller Björn Emil Härtel Jensen.

Omkring 30 foreninger bruger Aktivitetshuset, heriblandt en historisk forening, en tirsdagsklub for pensionister og en senioridrætsforening.
Omkring 30 foreninger bruger Aktivitetshuset, heriblandt en historisk forening, en tirsdagsklub for pensionister og en senioridrætsforening. Foto: Nordicals erhvervsmæglere

Men for Thomas Ruhoff er netop fællesfaciliteter vigtige for et lokalsamfund.

- Aktivitetshuset er vigtigt, fordi foreningerne binder byen sammen og holder gang i byen, siger han og fortsætter:

- Jeg har selv boet i kollegie som ung, og jeg tror på, at der opstår noget rigtig godt, når mennesker har mulighed for at mødes på kryds og tværs af aldersgrupper. Jeg vil meget gerne have, at det bliver sådan et sted, hvor gårdens beboere kan mødes og lave lektier, spille kort og lave mad sammen – men samtidig skal der være plads til byens foreninger.

Foreningerne er glade for, at de kan få lov til at blive i Aktivitetshuset.
Foreningerne er glade for, at de kan få lov til at blive i Aktivitetshuset. Foto: Nordicals erhvervsmæglere

Han kan nemlig se, hvor meget foreningerne allerede holder af at bruge stedet.

- Jeg kan se, at foreningerne passer rigtig godt på huset, og det var vigtigt for mig, fordi det fortæller mig, at der er en kærlighed til gården, der gør, at de også gerne vil bruge Aktivitetshuset i fremtiden, siger han.

Positivt og glædeligt overrasket

En af de foreninger, der bruger Højbygårds arealer, er Vig Senioridræt.

Formand for foreningen, Pia van der Loo, fortæller, at Vig Senioridræt holder til på både inden- og udendørsarealerne på Højbygård.

Blandt andet spiller de to gange om ugen krolf, som er en blanding mellem golf og krocket.

Hun har sammen med flere af de i alt 30 foreninger været til møder sammen med kommunen og Thomas Ruhoff.

Thomas Ruhoff fortæller, at selvom han er meget åben overfor dialogen med borgerne, vil ejendomsbyggeprojekter som denne medføre forandringer og andre rammer end dem, borgerne kender i dag.
Thomas Ruhoff fortæller, at selvom han er meget åben overfor dialogen med borgerne, vil ejendomsbyggeprojekter som denne medføre forandringer og andre rammer end dem, borgerne kender i dag. Foto: Nordicals erhvervsmæglere

I starten havde flere af foreningerne, heriblandt Vig Senioridræt, en frygt for, om de nu kunne få lov til at spille og bruge arealerne, som de plejede. 

De er dog fortrøstningsfulde efter mødet med Thomas, hvor det var hendes indtryk, at alle foreninger blev positivt og glædeligt overrasket.

- Thomas er så positiv, at jeg selv blev helt glad over at snakke med ham. Det er tydeligt, at han er meget interesseret i at bidrage til by- og foreningslivet, og sikre, at vi er med i dialogen om Højbygård, siger hun og fortsætter:

- Det er ikke vigtigt, at plænerne kommer til at ligge der, hvor de ligger i dag. Det afgørende er, at der er plads til os.

Det er blandt andet denne bygning, der skal danne rammerne om 23 lejeboliger. Også nybyggede rækkehuse på gårdens arealer er på tegnebrættet.
Det er blandt andet denne bygning, der skal danne rammerne om 23 lejeboliger. Også nybyggede rækkehuse på gårdens arealer er på tegnebrættet. Foto: Nordicals erhvervsmæglere

Også Odsherred Kommune er glade for samarbejdet med Thomas Ruhoff.

- Vi oplever et rigtig godt samarbejde med Thomas. Han er åben overfor at finde løsninger og vil strække sig meget langt for, at det her bliver en succes, siger Björn Emil Härtel Jensen, centerchef for Erhverv, Plan og Byg i Odsherred Kommune.

Thomas Ruhoff fortæller, at han gerne vil i gang med at bygge og renovere Højbygård så hurtigt som muligt. Dog skal både en ny lokalplan og byggetilladelse på plads først, da det endelige salg er betinget af, at disse endeligt godkendes.

Han regner derfor med, at der kommer til at gå mindst et år, inden projektet for alvor kan gå i gang.