"Håbløst" og "besynderligt": Frømandskorpset dropper at optage nye elever i 2022

Med kort varsel har Frømandskorpset aflyst optagelsesprøven til specialstyrkens elevuddannelse næste år. Der er allerede nok frømænd, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I denne uge skulle Frømandskorpset have afholdt optagelsesprøve for en gruppe unge mænd – og måske kvinder – som gennem de seneste måneder har forberedt sig grundigt på den fem dage lange, benhårde optagelsesprøve. Prøven er forudsætningen for at komme ind på den ti måneder lange uddannelse til Frømand.

Men for 14 dage siden modtog de kommende elever et nedslående brev – for Forsvaret har med kort varsel aflyst kurset.

Læs også
Kæmpe millionindsprøjtning vækker glæde i Frømandskorpset
Læs også
Kæmpe millionindsprøjtning vækker glæde i Frømandskorpset

- Aflysning af Frømandskorpsets elevuddannelse for 2022 skal ses i lyset af tilgang af otte nye frømænd fra seneste hold. Med indtaget har Frømandskorpset otte frømænd ud over det antal, som Frømandskorpset rent faktisk skal være i den operative struktur, skriver generalmajor og chef for Specialoperationskommandoen, Peter Boysen i en mail til TV2 ØST. 

- Frømandskorpset lever således lige nu op til forligskravet om at øge antallet af operatører markant, hvilket er positivt, fortsætter han.

Frømandskorpset har til huse i Kongsøre Skov i Odsherred.
Frømandskorpset har til huse i Kongsøre Skov i Odsherred. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Redaktør: "Håbløs" og "besynderlig" beslutning

Direktør og ansvarshavende redaktør for forsvarsmediet OLFI, Peter Ernstved Rasmussen, har fulgt og skrevet om sagen. Han kalder Forsvarets beslutning for både "fuldstændig håbløs" og "besynderlig". Han henviser også til forsvarsforliget, hvor det netop lyder, at blandt andet Frømandskorpset skal styrkes frem mod 2023.

quote Det er at gøre grin med folk. Der er nogle unge mennesker som er blevet meget skuffede

Peter Ernstved Rasmussen, direktør og ansvarshavende redaktør, OLFI

- Jeg vil sige, at man kommer med en søforklaring: At der er uddannet otte fra sidste år, og at man så ikke har brug for det samme antal næste år – jeg har aldrig hørt argumentet, at man har haft for mange. Der er altid underskud af frømænd. Det har der været de sidste mange år, siger han.

Samtidig kritiserer han også Forsvaret for at melde ud så sent.

- Man bliver i tvivl, om man kan stole på Forsvaret. De har lavet indledende øvelser til prøven i både januar og april – som en slags for-optagelse – hvor folk er indkaldt og briefet, siger han.

I 2017 fejrede Frømandskorpset 60 års jubilæum med en stor øvelse ved Kongsøre, hvor blandt andet kronprinsen deltog.
I 2017 fejrede Frømandskorpset 60 års jubilæum med en stor øvelse ved Kongsøre, hvor blandt andet kronprinsen deltog. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Spild af tid og træning

Dem, der havde planer om at deltage i optagelsesprøven, har altså allerede investeret meget tid og træning for at forberede sig, og ved at aflyse i 11. time mener Peter Ernsved Rasmussen, at Forsvaret gør grin med de potentielle elever, som sandsynligvis har en drøm om at blive optaget på Frømandskorpsets Elevskole.

- Jeg er selv blevet kontaktet af en, som undrer sig. Han havde brugt måneder på at forberede sig, og jeg ved en anden har sagt nej til optagelse på et studie, fordi han hellere ville optages til frømand og give det en chance. Når man så en måned efter studiestart får at vide, at alternativet er lukket ned, det er at gøre grin med folk. Der er nogle unge mennesker som er blevet meget skuffede, siger han.

Frømændene har hjemme i Kongsøre Skov i Odsherred Kommune. Her er der nem adgang til Isefjorden, hvor der ofte trænes.
Frømændene har hjemme i Kongsøre Skov i Odsherred Kommune. Her er der nem adgang til Isefjorden, hvor der ofte trænes.

I mailen beklager generalmajoren da også den sene aflysning. Men ifølge ham kunne det ikke være anderledes, fordi man var nødt til at vente på svar om, hvor mange elever der bestod i år. Det skulle nemlig sættes op mod, hvad man forventede af personaleafgang og økonomi på området næste år.

Og det var der altså først klarhed om lige før efterårsferien.

Han anerkender de kommende elevers skuffelse. Men han holder fast i, at beslutningen er den rigtige, hvis budgettet skal holde.

- En eventuel overproduktion vil kræve yderligere ressourcer, der er planlagt anvendt på andre områder, hvor økonomien er presset, skriver Peter Boysen og fortsætter:

 - Vi håber, de alligevel vil søge næste gang.

VIDEO: I 2018 fik TV2 ØST mulighed for at vise, hvordan det stærkt hemmelige frømandskorps træner. Se indslaget her:

Der er en kæmpe million-indsprøjtning på vej til Kongsøre i Odsherred.

Nyhedsoverblik