Geopark Odsherred borer efter fortiden

Sidste sommer forsøgte Geopark Odsherred at få svar på, hvor tykt Lammefjordens dyndlag er, men forsøget mislykkedes. Nu prøver de igen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De borer og borer.

Folkene hos naturparken Geopark Odsherred har siden sidste sommer forsøgt at få svar på, hvor tyk dyndlaget i Lammefjorden er.

Ved at bore ned til undergrunden, kan de nemlig få svar på, hvordan området så ud for flere hundrede år siden og dermed fortælle dets historie endnu bedre.

Det er Geus, Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser, som står for boringerne. Teknikerne havde nemlig ikke tilstrækkeligt lange bor med sidste år, derfor måtte de nøjes med at konstatere, at der i hvert fald er mere end 20,5 meter sand og dynd på Lanmefjordens dybeste sted

- Vi er meget overraskede over, at der er så langt ned til moræneleret her inde midt på Lammefjorden, siger Lasse Gudmundssen, der er tekniker på boreholdet.

160630_dyndhul.jpg
Læs også
Landmænd risikerer at falde i bundløse huller på Lammefjorden
160630_dyndhul.jpg
Læs også
Landmænd risikerer at falde i bundløse huller på Lammefjorden

Nu er der skaffet nyt materiel, og en af de lokale, Anders Kristensen fra Slotsgård, venter i spænding på det rigtige svar

- Ja, hvad er der egentlig igennem alle de her jordlag, siger han.

Deltag i gætteriet

Men hvor dybt er laget af ting og sager fra istiden blevet indtil nu? Det spørgsmål har Odsherred Geopark lavet en facebookkonkurrence ud af. Og der er lækre ting til vinderen. 

- Man kan vinde en stor flot kurv med råvarer fra Lammefjorden, og så kan man vinde en helt særlig oplevelse på Lammefjorden under Geopark Festivalen til sommer, siger Helle Nordgaard, geoparkens projektleder.

Der går et par dage, inden Geus når bunden, hvis der er en bund, men de første konkurrencedeltagere har allerede været på Geoparkens Facebookside:

- Der er folk der har gættet helt ned til 98 meter. Det håber vi dog ikke er rigtigt, for så har Geusfolkene ikke bor nok med, siger Helle Nordgaard.

Vinderen af konkurrencen udtrækkes den 10. marts

Hvad er dyndlag?

Det tykke dyndlag på den gamle havbund indeholder næringsstoffer og mineraler, som gør jorden særdeles velegnet til grøntsagsdyrkning.


Kilde: VisitOdsherred.dk

 


Nyhedsoverblik