Gamle ting får nyt liv på genbrugspladserne i Odsherred

I Odsherred Kommune har de stor succes med Gi' og Ta'-områder på genbrugspladserne, hvor borgerne kan aflevere og tage ting, der kan genbruges.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når man kører en tur på genbrugspladsen, er det ofte for at aflevere sit affald. 

Men i Odsherred Kommune er der også mulighed for at tage noget med hjem igen. Kommunen har i snart et år forsøgt sig med såkaldte Gi' og Ta'-områder. Her kan borgerne aflevere ting, der kan genbruges, hvilket andre borgere er velkomne til at tage.

- Der kommer kunder næsten dagligt på genbrugsstationen for lige at se, om der er et eller andet spændende, de kan bruge, fortæller Bo Enghoff Jensen, der er driftsleder hos genbrugsstationerne i Odsherred Kommune.

Bo Enghoff Jensen fortæller, at medarbejderne på genbrugspladsen er gode til at få stoppet folk, inden de får smidt ting ud.
Bo Enghoff Jensen fortæller, at medarbejderne på genbrugspladsen er gode til at få stoppet folk, inden de får smidt ting ud. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

I begyndelsen var det byggematerialer såsom træ og fliser, borgerne kunne aflevere. Sidenhen er containeren til bøger også taget i brug, hvor de besøgende har lov til at tage de bøger, de kan nå uden at skulle kravle ind i containeren.

- Det er jo en kæmpe succes. Vi har kunder, som kommer dagligt og henter bøger, siger Bo Enghoff Jensen.

- Vi vil da hellere have, at en bog, som har kostet ret mange penge, bliver læst af så mange som muligt, før den ender sine dage som papirgenbrug.

Min købmand i Lyderslev
Læs også
Købmand købes og overtages af lokalsamfund
Min købmand i Lyderslev
Læs også
Købmand købes og overtages af lokalsamfund

Erfaringsgrundlag for ny lov

Gi' og Ta'-projektet blev startet i marts måned sidste år på Odsherred Kommunes fire genbrugspladser. Efter tre måneder foretog kommunen en måling, som viste, at mindst 20 tons var taget og genbrugt af andre.

- Helt grundlæggende er det jo en god idé, at man kan få noget gratis, når man kommer til genbrugsstationen. Helt grundlæggende er det jo en god idé, at ting faktisk bliver brugt direkte i stedet for, at det bliver kvast og mast og lavet til nye produkter, forklarer Jacob Weitze Antvorskov, der er projektleder i Odsherred Kommune.

Jacob Weitze Antvorskov håber, at mere synlige Gi' og Ta'-områder kan få flere til at benytte sig af tilbuddet.
Jacob Weitze Antvorskov håber, at mere synlige Gi' og Ta'-områder kan få flere til at benytte sig af tilbuddet. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Forsøget skal danne erfaringsgrundlag, når alle landets kommuner ifølge loven nu skal til at åbne op og gøre noget tilsvarende.

- Der er kommet ny lovgivning, hvor alle genbrugsstationer skal have områder hvor, at folk kan give og tage ting. Vi har også lavet en guide til andre kommuner, som beskriver modellen.

Efter planen skal Gi' og Ta'-områderne gøres mere synlige og overdækkes, så endnu flere borgere bliver opmærksomme på muligheden.

- Potentialet er jo kæmpe stort, men det er et mindset, vi skal have ændret, lyder det fra Jacob Weitze Antvorskov.


Nyhedsoverblik