Frivillige vender Hørve

Tidligere havde Hørve ry som en by med masser af ballade og småkriminalitet. Men frivillige borgere har taget sagen i egen hånd og skabt positive ændringer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Onsdag aften var der koncert med den tidligere X-Factorvinder Linda Andrews i Hørve Kirke. Arrangementet blev stablet på benene af en række unge fra Ungehuset i Hørve. En ungdomsklub, som drives af frivillige forældre til stor glæde for byens teenagere.

- Den er supergod. Jeg kan godt lide den, og er glad for den er kommet, lyder det fra 14-årige Denise Anild, der sammen med blandt andre veninden Cille Lindskov Juul var med at arrangere onsdagens koncert til støtte for Ungehuset.

Tilbuddet til de unge er et af de initiativer i Hørve, som frivillige borgere i byen står bag. En række forældre fik ideen sidste år.

-  Vi tænkte, hvad kan vi gøre for at løfte Hørve fra det kedelige rygte, byen havde tidligere, til et bedre sted, husker Ungehusets formand Søren With om planlægningsprocessen.

Flere frivillige projekter

I samarbejde med Odsherred Kommune, som har ansat en pædagog på stedet, åbnede Ungehuset i februar i år. Og det med stor succes.

- Tidligere var her utrygt for byens borgere. De unge kørte rundt på knallerter, smadrede flasker og lavede småkriminalitet. Nu mødes de hernede i stedet, og er der problemer, klarer vi dem her. Det fungerer rigtig godt, understreger Søren With.

Ungehuset er ikke det eneste frivillige projekt i Hørve, der har løftet byen. Borgerne har også skabt et medborgerhus med flere ugentlige tilbud. Desuden står en gruppe bag nabohjælp for at forhindre indbrud. 

- Vi har det rigtig godt med borgernes initiativer. Det er en spændende måde at inddrage borgeren i kommunen, erklærer Michael Kjeldgaard (S), formand for Social- og Sundhedsudvalget i Odsherred Kommune.

Mere medborgerskab i fremtiden

Ifølge politikeren vil lignende samarbejder mellem kommune og borgere blive vigtigere og vigtigere i fremtiden, uden det dog må tage overhånd.

- I tider som denne, hvor kommunerne er økonomisk pressede, er sådan et medborgerskab meget vigtigt. Men vi skal holde fast i, at vi ikke må bruge borgernes energi i et besparelsesøjemed, understreger Michael Kjeldgaard.

Ungehuset i Hørve ville ikke være der uden frivillige kræfter, og for de unge betyder det meget.

- Da det ikke var her, gik vi bare rundt og kedede os og lavede ballade. Nu har vi noget at tage os til, siger 14-årige Denise Anild.

I alt er cirka 40 frivillige forældre tilknyttet Ungehuset i Hørve, der har omkring 75 unge brugere.


Nyhedsoverblik