Fra oversvømmelse til tørke - vejrskifte gør det svært for landmand

I efteråret og vinteren var det vådt som aldrig før. To måneder senere er tørkeindekset tårnhøjt, og det udfordrer landbruget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det seneste halve år har budt på flere voldsomme vejrskift. En virkelighed, der gør det lige lovligt udfordrende at drive et landbrug. 

quote Det er fuldstændig pulveriseret, og det støver

Jens Møller Olsen, landmand

Sådan lyder det fra landmand, Jens Møller Olsen:  

- Hvis vi skal til at vænne os til hundredeårshændelser, uanset om det er vådt eller tørt, så er det altså svært at være landmand og svært at lave en dyrkningsplan, forklarer han.  

Lige nu er der plantet vårhvede på en del af hans marker ved Nyrup i det nordlige Odsherred. 

For to måneder siden lå der gulerødder i jorden. De skulle egentlig have været høstet allerede i efteråret. Men da måtte Jens Møller Olsen opgive. Jorden var simpelthen for våd.

- Vi kørte fast, når vi forsøgte at køre traktorerne ud på markerne. Vi var nødt til at blive trukket fri med kæder. Så vi kunne ikke høste vores gulerødder. 

En stor del af høsten endte med at rådne væk. 

Artiklen fortsætter under billederne.

Jens Møller Olsen konstaterer, at jorden på hans mark er knastør
Jens Møller Olsen konstaterer, at jorden på hans mark er knastør Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST
Under den knastørre overflade har Jens Møller Olsen plantet vårhvede. Den regner han endnu med at kunne få en god høst ud af.
Under den knastørre overflade har Jens Møller Olsen plantet vårhvede. Den regner han endnu med at kunne få en god høst ud af. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Tørt som aldrig før 

I dag er jorden på Jens Møller Olsens marker så knastør, at den smuldrer mellem fingrene på ham. 

- Det er fuldstændig pulveriseret, og det støver, når man gør sådan her, konstaterer landmanden, mens han gnider jorden mellem sine fingre.

Ifølge DMI har tørken ikke været så massiv så tidligt på året, som den er netop nu, siden man begyndte at måle tørkeindekset i 2005.  

Artiklen fortsætter under grafikken

Grafik: DMI
Grafik: DMI Foto: DMI

I alt driver Jens Møller Olsen 250 hektar jord, hvor han blandt andet dyrker gulerødder, kartofler og hvede. Hveden spirer netop nu, og den er han trods tørken ikke nervøs for. 

Men snart skal han igen så gulerødder og lægge kartofler, og hvis de skal spire, skal der vand til.  

- Vi husker jo stadig tørken i 2018. Så vi håber på, at det tørre vejr ikke varer ved alt for længe. For så kan det godt blive svært.

Allerede i næste uge forventer Jens Møller Olsen at begynde arbejdet med gulerødder og kartofler. I slutnigen af maj regner han med at være færdig.