Forsvarets helikopter rykkede ud flere gange – nu kommer de med opfordring

To unge på paddleboards blevet reddet i land af private med både.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En tur på stand up paddleboards udviklede sig dramatisk for to teenagere omkring Nykøbing Sjælland lørdag aften.

Moren så til fra stranden, mens drengene sejlede længere og længere ud. Hun var bange for de drev til havs, derfor slå hun alarm på 1-1-2.

- Vi får en anmeldelse om, at to personer er meget langt fra land. Så kontakter vi Dansk Søredningsselskab, siger vagthavende officer ved Forsvarets Operationscenter, Ole Thing Rasmussen.

- Vi har faktisk en SAR-helikopter på vej derud, der ankommer til området, siger Ole Thing Rasmussen.

Læs også
Interessen for paddleboard er steget voldsomt denne sommer
Læs også
Interessen for paddleboard er steget voldsomt denne sommer

I mellem tiden havde flere private både dog set situationen. Derfor sejlede de ud til de to drenge og samlede dem op. 

- Helikopteren kan se, at drengene er i speedbåden og alt ser godt ud, siger Ole Thing Rasmussen.

Kajak til havs ved Skælskør

Ved Skælskør Fjord fik Forsvarets Oprationscenter også en melding om, at en oppustelig kajak muligvis var drevet til havs klokken 20.45. Også her havde en person set til, mens kajakken var sejlet længere og længere ud.

- Helikopteren, der var oppe i den anden sag, blev faktisk dirigeret ned til Skælskør for at se, om der var noget, men den når ikke at komme frem før sagen er afmeldt igen, siger Ole Thing Rasmussen.

Hurtigt dukkede kajakken op igen. De var ikke i havsnød.

Mange anmeldelser

Lige nu er det højsæson for anmeldelser om folk, der er i knibe til søs. Det bekræfter Ole Thing Rasmussen.

- Det her er vores primetime.

Mange gange så er folk heldigvis ikke i knibe, men Forsvaret rykker hellere ud en gang for meget end en gang for lidt. Derudover får de også ofte hjælp fra private.

- Folk er rigtig flinke til at hjælpe hinanden til havs, så det er en fordel, da vi har begrænsede ressourcer og utrolig meget vand at dække, siger Ole Thing Rasmussen. 

Læs også
Advarer mod populær sommersport - det kan let blive farligt
Læs også
Advarer mod populær sommersport - det kan let blive farligt

Det samme mener Dansk Surf og Rafting Forbund, der er opmærksom på de mange anmeldelser om paddleboards, der driver til havs.

- Hellere have en anmeldelse for meget end en for lidt. Det er selvfølgelig uhensigtsmæssigt, at det hele sættes i værk. Men det er også vores holdning, hellere gå med livrem og seler, end at miste menneskeliv, siger Michael Lindberg, sekretariatschef hos Dansk Surf og Rafting Forbund.

Der er dog mange forholdsregler, man selv kan tage, hvis man skal ud på vandet.

- Det er altid godt at have kommunikationsmidler med, så man kan komme i kontakt med folk. Det kan være en telefon i en vandtæt pose. Så kan man og ringe til vedkommende for at høre, om de er i nød. Dernæst er det godt med klare aftaler, hvornår man tager ud, og hvornår man er hjemme igen. 

- Så er det godt at mærke for eksempel surfboard, badedyr eller jolle med et telefonnummer, og så skal man altid være opmærksom i fralandsvind. Især de her oppustelige ting uden køl. Det siger smut, og så er de altså langt ude på havet, siger Ole Thing Rasmussen.

Her er 10 gode råd fra Dansk Surf og Rafting Forbund til, hvad man skal være opmærksom på, når man skal ud på paddleboards.
Her er 10 gode råd fra Dansk Surf og Rafting Forbund til, hvad man skal være opmærksom på, når man skal ud på paddleboards. Foto: Dansk Surf & Rafting Forbund

Nyhedsoverblik