Forsvaret vil skyde planer om havvindmøller i sænk

Forsvaret kæmper for at få stoppet planerne om en havvindmøllepark i Hesselø Bugt. Området er nemlig en del af et stort militært øvelsesområde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Planerne om havvindmølleparken Klintebjerg i Hesselø Bugt ved Sjællands Odde møder modstand fra Forsvaret.

For havvindmølleparken vil komme til at ligge i et militært øvelsesområde. 

I et høringssvar skriver Forsvaret:

- Efter høring af underliggende myndigheder under Forsvarsministeriet skal ejendomsstyrelsen meddele, at havvindmølleparken ikke kan accepteres, idet projektet ikke er foreneligt med Forsvarsministeriets aktiviteter og interesser i området.

quote Vi tror stadigvæk på, at det er muligt

Henrik Wej Petersen, udviklingsdirektør i Andel

Farvandet ud for Sjællands Odde bliver brugt af Søværnet til øvelser og til at træne brugen af de våben, der findes på flådens skibe.

Der er tale om det største øvelsesområde til havs i landet, og ifølge Forsvaret er det helt unikt.

- Området er centralt i forhold til Søværnets træning. Kombinationen af stedets størrelse samt de faciliteter, der er på stedet, betyder, at man kan gennemføre både grundlæggende og mere avancerede træninger og øvelser, som ikke kan gennemføres andre steder i landet. Området benyttes desuden også ofte til træning med allierede styrker, skriver forsvarsministeriet i et skriftligt svar og fortsætter:

- For at øvelser og træning kan gennemføres under sikre forhold kræver det først og fremmest områder af en vis størrelse uden faste installationer.

Strøm til 570.000 husstande

Det er energiselskabet Andel, der ønsker at opføre 39 havvindmøller i Hesselø Bugt nord for Klintebjerg. De skal stå mellem otte og 18 kilometer fra kysten og vil kunne producere strøm til 570.000 husstande årligt.

Men de vil også komme til at stå midt i Søværnets øvelsesområde, der strækker sig over store dele af Hesselø Bugt og Nyrup bugt.

Havvindmølleparken, der skal ligge nord for Klintebjerg, vil komme til at ligge midt i et militært øvelsesområde.
Havvindmølleparken, der skal ligge nord for Klintebjerg, vil komme til at ligge midt i et militært øvelsesområde. Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

Trods modstanden fra Forsvaret håber energiselskabet Andel fortsat, at havvindmølleparken bliver en realitet.

- Vi tror stadigvæk på, at det er muligt, og derfor ønsker vi at komme i dialog med Forsvaret for at prøve at tilrettelægge et projekt, der kan leve sammen med Forsvaret, siger Henrik Wej Petersen, der er udviklingsdirektør i Andel.

Læs også
39 vindmøller kan blive højere end Storebæltsbroen - nu protesterer naboerne
Læs også
39 vindmøller kan blive højere end Storebæltsbroen - nu protesterer naboerne

Men når Forsvaret siger, at det er et vigtigt øvelsesområde, hvorfor kan I så ikke bare finde et andet sted og opføre den her havvindmøllepark?

- Man kan ikke bare placere de her områder, hvor man har lyst. Der er rigtig mange hensyn at tage højde for, såsom sejlrender, miljøområder, steder hvor man graver forskellige materialer frem og så videre. Så der er rigtig mange ting, man skal tage højde for, fastslår han.

Udviklingsdirektør i Andel Henrik Wej Petersen håber, at de sammen med Forsvaret kan finde en løsning, så havvindmølleparken fortsat kan blive en realitet.
Udviklingsdirektør i Andel Henrik Wej Petersen håber, at de sammen med Forsvaret kan finde en løsning, så havvindmølleparken fortsat kan blive en realitet. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Ansøgningen til havvindmølleparken skete ved en såkaldt åben dør-procedure, hvor en virksomhed på eget initiativ kan ansøge om at rejse havmølleparker på en selvvalgt placering.

I første omgang anmoder virksomheden, som i dette tilfælde er Andel, om lov til at foretage de første, nødvendige undersøgelser i forbindelse med projektet.

Projektet har været sendt i høring, og det er nu op til klima-, energi- og forsyningsministeren at afgøre, om der skal gives tilladelse til forundersøgelser, eller om projektet helt skal droppes. 


Nyhedsoverblik