Forsøg med erhvervsklasser i Odsherred - skoletrætte elever får undervisning i praktiske fag

Skoletrætte elever på 8. og 9. klassetrin får en ny chance i erhvervsklasser i Odsherred Kommune. 40 procent af undervisningen foregår på EUC Nordvestsjælland eller i praktik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De er max 12 elever i klassen, og nogle fag er sløjfet til fordel for praktik eller undervisning i værkstedsfag på EUC Nordvestsjælland.

Sådan lyder ingredienserne i de to erhvervsklasser, Odsherred Kommune oprettede i august sidste år.

Målgruppen er skoletrætte eller fagligt udfordrede unge på 8. klassetrin. 

- Jeg har altid haft problemer i skolen med at følge med og forstå tingene. Der var også noget galt med mit sprog, da jeg var mindre, så jeg lærte først at tale sådan okay rent, da jeg gik i anden klasse, siger Asbjørn Glisbro, som skiftede fra Nykøbing Skole til Højby Skole for at få en plads i en af erhvervsklasserne.

Bedre tid til den enkelte elev

I dag har Asbjørn Glisbro og tre klassekammerater undervisning på tømrerværkstedet på EUC Nordvestsjælland i Fårevejle. De har fået fingre i nogle gamle, hullede sofaer, som de vil bygge om til en hjørnesofa til deres skole i Højby. 

- Hvis du bare begynder at save over der, så kan jeg tage over, hvis den begynder at drille, siger faglærer, Henrik Mühlenfeldt-Hladka.

Asbjørn Glisbro er glad for at have fået en plads i erhvervsklassen, hvor nogle fag, som for eksempel samfundsfag, historie og idræt, er sløjfet til fordel for praktisk undervisning på EUC Nordvestsjælland eller praktik. 

Samtidig er der bedre tid til den enkelte elev i dansk, matematik og de andre fag, da der kun er få elever i klassen.

- Hvis du ikke kan, så får du masser af hjælp, motivation og støtte og masser af gode venner, der gerne vil hjælpe dig, siger Asbjørn Glisbro.

Asbjørn Glisbro og faglæreren, Henrik Mühlenfeldt-Hladka er ved at omdanne gamle sofaer til en hjørnesofa sammen med tre andre elever fra erhvervsklassen på Højby Skole.
Asbjørn Glisbro og faglæreren, Henrik Mühlenfeldt-Hladka er ved at omdanne gamle sofaer til en hjørnesofa sammen med tre andre elever fra erhvervsklassen på Højby Skole. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST


Erhvervsklasserne er del af et landsdækkende forsøg

De to erhvervsklasser på henholdsvis Højby Skole og Fårevejle Skole blev oprettet i august sidste år. De er en del af et treårigt forsøg, som Børne- og Undervisningsministeriet har udformet, og som Odsherred, Vordingborg, Vesthimmerlands og Tønder Kommuner er med i.

Formålet med forsøget er at afprøve, om erhvervsklasserne får flere elever til at gennemføre folkeskolen og søge optagelse på en erhvervsuddannelse efter 9. klasse.

- Vi har den her tro på, at hvis du har nogle børn, som er skoletrætte eller som bare ikke vil tage mere læring ind, når de sidder i et almindeligt klasselokale, så kan de måske få den her læring ind på en anden måde ved at komme ud i de her erhvervsklasser, siger Søren With (S), som er formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Odsherred Kommune.

Søren With (S), formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Odsherred Kommune mener erhvervsklasserne er et stort skridt i den rigtige retning i forhold til at få flere unge i gang med en ungdomsuddannelse.
Søren With (S), formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Odsherred Kommune mener erhvervsklasserne er et stort skridt i den rigtige retning i forhold til at få flere unge i gang med en ungdomsuddannelse. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Kun 75,2% af de unge, der afsluttede grundskolen i Odsherred Kommune i skoleåret 2018/2019 var 15 måneder senere i gang med en ungdomsuddannelse. Kun Bornholm Kommune havde en lavere andel, viser data fra Kommunernes Landsforening i rapporten "Kend din Kommune 2021".

- Vi arbejder dagligt på at få så mange unge mennesker som muligt igennem nåleøjet og få en uddannelse, og det her er jo et kæmpe skridt i den rigtige retning. Samtidig har vi fået en del erhvervsuddannelser til Odsherred, det havde vi jo ikke troet, vi kunne få for bare otte år siden, men det er lykkedes. Så jeg er helt sikker på, vi er på rette vej, men det er klart, det er ikke noget, der lige ændrer sig fra det ene år til det andet, siger udvalgsformanden.

Flere erhvervsklasser til næste år

Længere nede ad gangen på EUC Nordvestsjællands afdeling i Fårevejle er en anden gruppe elever fra erhvervsklassen i gang i produktionskøkkenet. De forsøger at lave deres egen sunde udgave af en McDonalds burger.

- Da jeg hørte om erhvervsklassen, og at vi også kunne komme herud og prøve det her, så tænkte jeg, at det ville være en god mulighed, for så blev man ikke så hurtigt skoletræt, siger Amanda Merrald Luther, mens hun former bøffer af en hjemmerørt plantefars.

- Jeg har altid haft det svært med skolen, og så synes jeg bare det her lød spændende, og så ville jeg prøve det, siger klassekammeraten, Lucas Pedersen.

Amanda Merrald Luther får tips til, hvordan man bedst former bøffer til en burger. Hun er også elev i erhvervsklassen i Højby og har i dag madlavning på EUC Nordvestsjælland i Fårevejle.
Amanda Merrald Luther får tips til, hvordan man bedst former bøffer til en burger. Hun er også elev i erhvervsklassen i Højby og har i dag madlavning på EUC Nordvestsjælland i Fårevejle. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST


Erhvervsklasserne er foreløbig oprettet på 8. klassetrin. Til næste skoleår fortsætter de som erhvervsklasser på 9. klassetrin, og samtidig bliver to nye erhvervsklasser startet op på 8. klassetrin.

Afgangseksamen kommer ikke til at indeholde samme antal prøver, som i de almindelige klasser, men de fag, eleverne i erhvervsklasserne har og skal bestå, er de fag, der skal til at komme ind på en erhvervsuddannelse.

- Jeg synes, det er fedt, at man kan give de her unge mennesker nogle flere muligheder og brede kendskabet til erhvervsuddannelserne lidt ud, siger Mette Feenstra, som er klasselærer for erhvervsklassen på Højby Skole.

Klasselærer for erhvervsklassen fra Højby, Mette Feenstra kalder det en fantastisk mulighed, at skoletrætte unge fra Odsherred får en chance mere i erhvervsklasserne.
Klasselærer for erhvervsklassen fra Højby, Mette Feenstra kalder det en fantastisk mulighed, at skoletrætte unge fra Odsherred får en chance mere i erhvervsklasserne. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Der er foreløbig et par elever, der er droppet ud af klassen, siden den blev oprettet i august, men der er allerede et par succeshistorier blandt dem, der går i klassen.

- Jeg har en elev, som i starten af året kun kunne være her fra klokken 8.00 til 12.00, men som nu er her stort set fuldtid, og jeg har andre, som stort set ikke sagde noget i deres egne klasser, men som lige pludselig rækker hånden op og er på, fortæller Mette Feenstra.

Får bedre karakterer

For Asbjørn Glisbro var springet til erhvervsklassen på Højby Skole det helt rigtige.

- Det har været fedt ind til videre i hvert fald, der er masser af nye ting at lære, og jeg har fået bedre karakterer og er blevet bedre til det faglige.

Selvom han synes tømrerfaget er spændende, så ligger fremtidsdrømmene nogle andre steder pt.

- Jeg vil gerne være uddannet mekaniker, og hvis jeg ikke kan det, så vil jeg gerne være professionel bokser.




Nyhedsoverblik