Forårsoprydning ved Skamlebæk

Diesbjerg ved Skamlebæk får den helt store tur med buskryddere og kæmpe motorsave i de her dage.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Man skal nok være lokalkendt i Odsherred for at kende Diesbjerg.

Men tæt på det store tv-tårn i Skamlebæk ligger det lille bjerg, der i folkesagn beskrives som hjemsted for underjordiske beboere. Bjergets nabo, Flemming Leth Larsen, kan historien.

- Bjerget er opkaldt efter "Dieserne", som er venligt stemt over for mennesker, og derfor er her jo hyggeligt og dejligt at bo.

Fremme arterne

​Lige nu er der dog mere støj end hyggeligt i området, for Hede Danmarks folk er ved at fjerne en lille skov af gyvel og selvsåede træer på et fire hektar stort område på Diesbjergs sydlige bjergskråning. 

Men den kraftige omgang forårsroprydning handler ikke om at gøre området mere lækkert, siger biolog ved Odsherred Kommune, Lena Bau. 

- Nej, det vi går efter er at fremme de arter, der hører til på et Overdrev.

​Diesbjerg ligger i en natura 2000 habitat, og ved at fjerne selvsåede små skove og krat, bliver der plads til at genskabe den gammeldags naturtype, "Overdrevet", hvor både planter og insekter kan trives:

- Oppe på toppen af Diesbjerg er der jo rigtigt fine overdrevsarter, som bredbladet timian, Djævelspyd og Hjertegræs, og den slags planter skal vi gerne få til at bredde sig nu, på det område der ryddes, siger Lena Bau.

Ofrer bevoksninger for bedre udsigt

Når Naturstyrelsens område er ryddet, tager mandskabet fat hos Flemming Leth-Larsen og hans nabo. De ofrer nemlig hver især nogle små kratbevoksninger, så der bliver bedre udsigt over Lammefjorden. Og Flemming Leth-Larsen glæder sig.

- Så kommer man til at få et flot udsyn op igennem den u-dal, som geologerne mener blev lavet af smeltevandet fra den store gletcher, der har ligget ude over Lammefjorden og skyllet vand og ting ud i Sejerøbugten.

Området ved Diesbjerg ejes af Naturstyrelsen, og der er offentlig adgang til det 82 høje bjerg, hvorfra der er en unik udsigt over Lammefjorden og Sejerøbugten.