Folk strømmer til net-lægen

På to år er antallet af e-mail-konsultationer hos Odsherreds læger tidoblet. Det er specielt kommunens midaldrende og ældre borgere, der nu kontakter lægen over internettet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tiden, hvor borgerne i Odsherred stod tidligt op og hang i telefonrøret i evigheder for at komme i kontakt med lægen, er ved at være forbi. Flere patienter i herredet vælger nemlig at bruge internettet, når de henvender sig til deres læge. Det skriver Nordvestnyt.dk.

På to år er antallet af såkaldte e-mail-konsultationer eksploderet. For mens herredets læger fik 536 henvendelser over nettet i 2007, så blev mailboksen fyldt en del hurtigere op sidste år. Her fik de lokale læger 5.322 elektroniske breve fra deres patienter, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Blandt de læger, som har mærket til den eksplosive udvikling, er Jørgen Gylling, der har sin praksis i Nykøbing. Han har selv opfordret sine patienter til at benytte internettet mere.

- Jeg har selv gjort en stor indsats for at få mine patienter til at bruge internettet. Jeg har blandt andet selv vist flere patienter, hvor let det er at bruge. I dag er mellem 300 og 400 af mine patienter tilmeldte, og både de og jeg er absolut glade for ordningen, siger Jørgen Gylling.

Ifølge Danmarks Statistik er det især patienter i alderen fra 50 år til 69 år, der bruger e-mail-konsultationer. Denne aldersgruppe sendte nemlig 2.504 emails til Odsherreds læger sidste år.

Hos Ældre Sagen er konsulent Maj Vingum Jensen ikke overrasket over disse tal. For stik mod manges forventning er en stor del af den ældre befolkning både gode til it og omstillingsparate.

- Som i den øvrige del af befolkningen, skal de ældre lige prøve det en gang eller to, før de føler sig helt trygge. Men herefter begynder en stor del at bruge e-mail-konsultationer, da denne mulighed kan være med til at lette borgerens hverdag både i forhold til tid og transport. Sidstnævnte gør sig især gældende i et yderområde som for eksempel Odsherred, siger Maj Vingum Jensen til Nordvestnyt.dk.

Selvom antallet af e-mail-konsultationer er eksploderet det seneste år, vil udviklingen ikke stoppe, mener Jørgen Gylling. Han forudser, at han skal bruge endnu mere tid foran skærmen fremover.

- Der kommer endnu flere konsultationer på internettet i fremtiden. For da vil langt størstedelen af alle ældre bruge e-mail. Og de unge vokser jo op med internettet, så udviklingen vil fortsætte, siger han.

Ud over e-mail-konsultationer giver internettet i dag patienter mulighed for blandt andet bestille tid hos lægen, bestille en recept og få resultater på diverse prøver.