Første dag uden mundbind bragte mange smil: - Vi lyser op alle sammen

Mange havde i dag taget de lempede retningslinjer til sig og droppet mundbindet. Især glæden over at kunne smile til hinanden igen blev bemærket.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I otte måneder har mundbind været obligatorisk at bære på en lang række steder i samfundet. Men fra i dag er kravet blevet slækket, hvilket har betydet, at blandt andre kasseassistent Anette Larsen fra SuperBrugsen i Vig i dag kunne se de mange smil, som hun har savnet fra de handlende.

- Vi kan se hinanden igen og smile, siger hun og tilføjer:

- Vi lyser op alle sammen, og jeg synes, man lyser mere op – jeg har ikke mundbind på, når jeg sidder herinde bag (plexiglasset, red.), men det er også fantastisk at få det gengældt.

quote Man kan også se, om folk smiler med øjnene

Anette Larsen, kasseassistent

Mundbind har været et krav at bære i alle forretninger siden november sidste år, hvor smitte med coronavirus tog fornyet fart. Små tre måneder forinden havde danskerne stiftet bekendtskab med værnemidlet i den kollektive transport.

I SuperBrugsen havde man i dag også gjort noget særligt ud af dagen ved at give en rabatkupon til alle storsmilende kunder. Også dem der holder fast ved mundbindet.

- Men man kan også se, om folk smiler med øjnene – så selvfølgelig skal folk have lov til at gøre, som de synes er bedst for dem, påpeger Anette Larsen.

Holder fast i mundbind 

Ifølge en meningsmåling, som Megafon foretog for TV 2 i slutningen af maj, vil omkring en tredjedel af befolkningen holde fast i mundbindet. Blandt dem Irene Eriksen fra Vig.

- Jeg vil have det et stykke tid endnu. Jeg synes, det er for tidligt (at smide det, red.) så for en sikkerheds skyld gør jeg det, siger hun.

Irene Eriksen fra Vig synes, man burde have ventet lidt med at udfase brugen af mundbind.
Irene Eriksen fra Vig synes, man burde have ventet lidt med at udfase brugen af mundbind. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Men ellers var der overvejende mundbind-frie smil at spotte hos SuperBrugsen i Vig i dag.

- Nu kan man se smilene på de forskellige, det er jo ikke tosset, siger Ejvind Jacobsen, der selv bor i Vig, imens Torben Olesen, der har lagt vejen forbi på sommerferie, finder fraværet af mundbind decideret pragtfuldt:

- Det er simpelthen pragtfuldt, fordi jeg fik altid næsen til at løbe, når jeg havde det på. Så det er skønt ikke at have det på længere.

- Nu kan man se smilene på de forskellige, det er jo ikke tosset, siger Ejvind Jacobsen fra Vig.
- Nu kan man se smilene på de forskellige, det er jo ikke tosset, siger Ejvind Jacobsen fra Vig. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Den politiske beslutning om at udfase mundbind blev truffet i sidste uge blandt et flertal af partierne på Christiansborg som et led i den store genåbningsplan, der løber frem mod 1. oktober, hvor samtlige restriktioner forventes udfaset.

Tryghed ved mundbind

Selvom der har været klare anvisninger fra blandt andre Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, til, hvordan mundbindet har skullet bæres, så er det langt fra alle, der har taget anvisningerne til sig.

- Den måde, folk har båret mundbindet på, har heller ikke været det optimale – nede under hagen og nede i lommen og op igen, siger butiksejer Hans Davidsen fra Vig, som selv har skullet håndhæve retningslinjerne for brug af mundbind i sin forretning.

- Jeg tror på, at vi skal vænne os til, at vi skal holde en god afstand, og at vi ikke går og gramser på hinanden.

Butiksejer Hans Davidsen fra Vig synes det er godt, mundbindet ikke længere er et krav. For mange har alligevel brugt det forkert, mener han.
Butiksejer Hans Davidsen fra Vig synes det er godt, mundbindet ikke længere er et krav. For mange har alligevel brugt det forkert, mener han. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Men, mundbind er ikke fortid alle steder i samfundet.

Foruden stående passagerer i offentlig transport skal også personalet på plejehjem fortsat bære mundbind. Heriblandt på Plejecentret Bakkegården i Hørve.

- Det, tænker jeg, er helt fint, siger sygeplejerske Jeanette Christensen, som forklarer, at man netop nu afventer nye retningslinjer i sundhedssektoren for krav om brug af mundbind.

- Men fra flere af mine kollegaer kan jeg høre, det er en tryghed at have det på. Så det bliver helt underligt ikke at skulle gå med det, når vi ikke skal det.

Sygeplejerske Jeanette Christensen oplever, at flere af hendes kollegaer oplever en tryghed ved mundbindet.
Sygeplejerske Jeanette Christensen oplever, at flere af hendes kollegaer oplever en tryghed ved mundbindet. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Siden foråret 2020 har Sundhedsstyrelsen anbefalet at bruge mundbind i sundhedsvæsenet som en ekstra beskyttelse i situationer, hvor det ikke har været muligt at holde afstand.

Foreløbigt er kravet om brug af værnemidler ophørt i: Butikker, jobcentre, borgerservice, biblioteker, banker, uddannelsesinstitutioner og når forældre afleverer og henter deres børn i daginstitutioner.

Læs også
Overblik: Her er det slut med mundbindet, og her skal du fortsat bruge det
Læs også
Overblik: Her er det slut med mundbindet, og her skal du fortsat bruge det

Anbefalingen om brug af mundbind gælder fortsat også borgere, der opsøger et teststed for at blive podet i halsen eller næsen for coronavirus.


Nyhedsoverblik