Flot grøftekantsplante kan give alvorlige forbrændingssår - nu advarer kommune

Odsherred Kommune advarer nu mod en grøftekantsplante, der i øjeblikket står i fuldt flor i store dele af vores område.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den er stor, står rank, har en smuk gullig-grøn farve - og den kan give dig store forbrændingssår.

Skærmplanten Vild Pastinak har spredt sig i store dele af vores område - og selvom den ikke er helt så giftig som sin kendte fætter Kæmpebjørneklo, så er den stadig leveringsdygtig i mange dårlige oplevelser.

Nu advarer Odsherred Kommune mod planten, hvis saft sammen med sollys kan give forbrændinger, eksem og vabler.

Læs også
Skolebørn fik voldsomme sår og blærer af giftig plante
Læs også
Skolebørn fik voldsomme sår og blærer af giftig plante

I vores område har der tidligere været steder hvor borgere har været i nærkontakt med planten. Værst gik det, da en skoleklasse fra Høng på en klassetur til en skovlegeplads kom i kontakt med planten, eller da en børnehave fra Nørre Jernløse blev forbrændt under en skovtur.

Artiklen fortsætter under videoen.

Da en 0. klasse fra Høng var på klassetur på en skovlegeplads, fik flere af børnene slemme udslæt efter at have været i kontakt med vild pastinak.

Planten er let at genkende. Blomsterne kan måske minde lidt om hyldeblomster - men modsat de fleste andre skærmplanterne er blomsterne ikke hvide, men grøngullige.

Ikke kun mennesker, men også vores husdyr kan blive ramt af plantens saft. Blandt andet hundesnuder og hestemuler er udsatte for plantens gift.

Munke havde den med

Planten blev i sin tid indført til Danmark af katolske munke, der mente, at den havde medicinske egenskaber mod blandt andet gigt. De brugte dog ikke selv planten, da de mente, at den også var fremmende for potensen.

De seneste 20 år har planten dog spredt sig eksplosivt i Danmark - forklaringen kan ifølge eksperter være, at vi ved at bekæmpe konkurrenten Kæmpebjørneklo har givet Vild Pastinak bedre levebetingelser. Samtidig har de seneste års klipning af grøftekanter givet planten optimale leveforhold.

Læs også
Kommune sætter ind over for vild pastinak - beder borgerne om hjælp
Læs også
Kommune sætter ind over for vild pastinak - beder borgerne om hjælp

Hvis du får saft fra vild pastinak eller kæmpe-bjørneklo på huden, kan forbrænding forhindres ved at skylle saften af. Skyl med vand inden for de første fem-ti minutter efter berøring, så kan de fleste gener undgås.

Giften gør huden følsom overfor sollys, og derfor kan generne også forhindres ved at holde huden tildækket og skærmet mod solen i mindst 48 timer efter berøringen. I alvorlige tilfælde kan flere måneders tildækning være nødvendigt.

Grafik Vild pastinak
Foto: Nick Abildgaard / Grafik