Flaskeproblem hober sig op i Odsherred: - Det er lidt pinligt

Overfyldte flaskecontainere betyder, at flaskerne flyder i landskabet flere steder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Antallet af indbyggere i Odsherred hen over sommeren stiger betragteligt som følge af sommerhusgæster, der kommer til egnen i tusindtal. Men de mange flere borgere betyder også mere affald – og lige nu meget mere end kommunens flaskecontainerne kan klare. De er fyldt til langt over bristepunktet.

Købmand Jesper Christensen oplever problemet direkte uden for sin forretning i Nyrup.

quote Når først én har gjort det, så eskalerer det stille og roligt

Jesper Christensen, købmand, Nyrup

- Det er smadderærgerligt, for vi vil gerne signalere et pænt område, og at det er et dejligt område, vi er i, siger han.

Købmanden er også ked af det, fordi nogle af de overfyldte containere står inde på hans egen grund.

- Det signalerer jo, at der ikke er styr på det, "og de gider ikke rydde op efter sig". Det, synes vi, er rigtig ærgerligt, siger han.

Jesper Christensen håber derfor, at folk vil tage deres affald med igen, hvis der ikke er plads i containerne.

- Jeg kan kun appellere til folk – at når de kan se, der ikke er plads – tag det med igen, find et andet sted, man kan aflevere det, siger han og tilføjer:

- Når først én har gjort det, så eskalerer det stille og roligt – og desværre oplever vi også, det ind imellem er husholdningsaffald, der også bare bliver stillet. Og så går der dyr i det. Det kunne vi se fredag morgen. Der var der rigtig meget, der lå og flød, fordi der havde været dyr i det.

Det er smadderærgerligt, for vi vil gerne signalere et pænt område, og at det er et dejligt område, vi er i, fortæller Jesper Christensen, købmand i Nyrup.
Det er smadderærgerligt, for vi vil gerne signalere et pænt område, og at det er et dejligt område, vi er i, fortæller Jesper Christensen, købmand i Nyrup. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Købmanden i Nyrup er langtfra den eneste, der har bemærket problemet. På Facebook deler flere borgere deres frustrationer over, at affaldet flyder i både Rørvig og Højby, hvor flaskecontainerne ikke er blevet tømt i tide.

Lotte Schuster, der selv bor i Nykøbing Sjælland, er blandt de mange, der har bemærket problemet med manglende tømning af flaskecontainerne.

- Jeg bliver både ked af det over at at der skal ligge sådan noget svineri der i den skønne natur, vi har. Det er ikke noget kønt syn.

Problem skal undersøges

Direktør i Miljø og Teknik i Odsherred, Torben Greve, fortæller, at kommunen udmærket er klar over, at Odsherred som landets største sommerhuskommune får mange gæster om sommeren. Men hvorfor dette ikke afspejler sig i tømningen af flaskecontainerne, ved han ikke:

- Jeg har også konstateret det og været i dialog med afdelingen om, hvad det er, der er gået galt. Enten har vi ikke bestilt tømninger hyppigt nok hos entreprenøren, eller også er det entreprenøren, der i sommerferie-afviklingen med medarbejdere ikke har magtet at tømme det antal gange, der er aftalt, siger han.

- Men hvilket af de to scenarier, der er gået galt, ved jeg ikke.

Flere steder i Odsherred Kommune hober flaskerne sig op ved flaskecontainerne.
Flere steder i Odsherred Kommune hober flaskerne sig op ved flaskecontainerne. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Flere politikere i Odsherred Kommune er også opmærksom på problemet. Det fortæller Mathias Hansen (V), medlem af økonomiudvalget. Han mener, at der ikke gøres nok, for at få løst affaldsproblemet.

quote Jeg synes helt grundlæggende, det er lidt pinligt, at det er det, vi skal præsentere for vores gæster, der kommer her og skal nyde sommerferien

Mathias Hansen (V), medlem økonomiudvalget, Odsherred Kommune

- Jeg synes helt grundlæggende, det er lidt pinligt, at det er det, vi skal præsentere for vores gæster, der kommer her og skal nyde sommerferien, siger han og tilføjer:

- Så møder de sådan en møgbunke, rent ud sagt.

Mathias Hansen (V), medlem af økonomiudvalget i Odsherred Kommune, vil sikre, der er nok penge til at flaskecontainerne bliver tømt tilstrækkeligt ofte.
Mathias Hansen (V), medlem af økonomiudvalget i Odsherred Kommune, vil sikre, der er nok penge til at flaskecontainerne bliver tømt tilstrækkeligt ofte. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Mathias Hansen vil ikke give nogen garantier for, at problemet ikke vil gentage sig. Men melder sig klar til at slå et slag for en løsning.

- Jeg vil arbejde på, at det er noget, vi får prioriteret igen. At vi får sat penge af i budgettet til det. Det er et gennemgående problem, at vi ikke har ressourcerne, siger han.

- Jeg kan ikke garantere, det ikke ser sådan ud næste år, men jeg vil gøre mit til, at vi har prioriteret den rette mængde midler, og vi får lavet de løsninger, som gør, vi ikke skal opleve det her igen.

Odsherred er landets største sommerhuskommune med over 23.000 sommerhuse, der bidrager til mere end 300.000 turistovernatninger om året for kommunen.