Fjernvarme på trapperne i Rørvig - stor ros til lokale ildsjæle

En gruppe lokale ildsjæle har i årevis knoklet for at få fjernvarme til Rørvig. Tirsdag aften gav byrådet i Odsherred Kommune den endelige godkendelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Byrådet i Odsherred sagde tirsdag aften ja til at gå videre med planerne om at få fjernvarme til Rørvig. Det er den foreløbige kulmination på tre års arbejde for en lille gruppe borgere, der har knoklet for at få mere miljørigtig varme til byen.

Der var masser af ros til ildsjælene ved byrådsmødet.

quote Det er fjernvarme, der er fremtiden

Allan Andersen (S), formand for Odsherred Forsyning

- Forsyningen er trådt ind i det her projekt på baggrund af et ihærdigt arbejde fra en lokal arbejdsgruppe. Jeg vil gerne sende en stor ros til de tre gutter, som har arbejdet rigtig hårdt for, at vi er nået så langt. De har været ukuelige, stemt dørklokker og snakket fjernvarme nede ved købmanden, sagde Allan Andersen (S).

Han blev suppleret af Pia Gade (V).

- Jeg har også brug for at rose folkene bag fjernvarmeprojektet. De har lavet et kæmpe arbejde. Tilbagemeldingerne fra Rørvig er utroligt positive. Det er bæredygtigt. Vi slipper for at skulle slæbe træpiller eller fylde olie på. Det er noget, vi er sammen om, fastslog Pia Gade (V).

Stor lokal opbakning

Foreløbig har 156 husejere i området tilkendegivet, at de gerne vil skifte for eksempel oliefyr eller pillefyr ud med fjernvarme. Projektet flugter fint med Odsherreds Kommunes ambition om at reducere CO2-udledningen, sagde Allan Andersen (S).

- Det her er et rigtig spændende projekt. Det kan blive til gavn for både miljøet og borgerne i Rørvig og deres varmeregning. Det er fjernvarme, der er fremtiden, sagde Allan Andersen (S), der også er formand for Odsherred Forsyning.

Læs også
Kaos i kommunalpolitik i Odsherred: Venstre i opløsning
Læs også
Kaos i kommunalpolitik i Odsherred: Venstre i opløsning

Det fremgår af sagsfremstillingen, at et mindre oliefyret hus kan spare om mod 6.500 kroner om året på varmeregningen ved at skifte til fjernvarme.

Selv om der er stor lokal opbakning, så er der også nogen skepsis. Det fremgår af høringssvarene, hvor der blandt andet bliver udtrykt bekymring for økonomien, støj og for gener i forbindelse med gravearbejdet.

Næste fase begynder

Beslutningen i byrådet tirsdag kaldes en ”endelig godkendelse”, men den endelige afgørelse om millioninvesteringen er langt fra truffet endnu. Nu skal der nemlig skaffes bindende tilsagn til fjernvarmeprojektet, og så skal byrådet se på sagen igen.

- Jeg er glad for, at vi er kommet så langt, at vi kan komme i gang med at projektere. Og så håber vi, at der kommer tilmeldinger nok, lød ønsket fra Pia Gade (V).

Læs også
Samler skrald til nyt 50 meter langt og lysende kunstværk i Odsherred
Læs også
Samler skrald til nyt 50 meter langt og lysende kunstværk i Odsherred

Forsyningsområdet omfatter i alt 277 ejendomme og 40 ubebyggede grunde. I løbet af de næste tre måneder skal Odsherred Forsyning og den lokale gruppe skaffe de afgørende tilsagn. Tilmeldingerne er afgørende for, hvilke veje i byen, der får en fjernvarmeledning, hvis projektet bliver en realitet.

Hvis planerne holder, er det ambitionen, at der skal være fjernvarme i rørene i Rørvig allerede i vinteren 2022.


Nyhedsoverblik