Farlig trappe ved populær turistattraktion - nu er længe ventet reparation på vej

Planerne om at forny trappen til Esterhøj i Odsherred blev sidste år lagt i mølposen af byrådet, men nu har det lokale bylaug skaffet en løsning.

Trappen op til toppen af Esterhøj nær Høve har de seneste år ikke alene været vejen til en af Odsherreds smukkeste udsigter – der har også været tale om en særdeles farefuld færd at begive sig op ad trappen.

quote Vi har kunnet se, besøgstallet her på Esterhøj er steget voldsomt de seneste fem år.

Peter Arnfeldt, Oldermand, Høve Bylaug

For de 100 år gamle trappetrin er så slidte og skæve, at de ifølge det lokale bylaug har været skyld i mange skader og ulykker de senere år – men nu er der fundet penge til at gøre noget ved problemet.

- Det er lykkedes for os at finde en løsning, hvor vi får repareret den her relativt farlige trappe, som efterhånden kun bliver værre og værre, siger Peter Arnfeldt, der er Oldermand for Høve Bylaug.

Stærkt sammenhold banede vej for løsning

Løsningen er fundet helt lokalt, efter at Odsherred Kommune i første omgang havde udskudt planerne om en reparation.

- Vi har et stærkt sammenhold og en god dialog, os der bor i byen her, og så fandt vi ud af, at hvis vi hjalp lidt til og brugte en lokal tømrer, så fandt vi en løsning, som var betragteligt billigere – både for kommunen og i og for sig også for os, for vi leverer noget af arbejdskraften til det, siger Peter Arnfeldt.

Trappen til toppen af Esterhøj nær Høve i Odsherred bærer præg af mange års slid, men nu er der fundet penge til at reparere de 100 år gamle trin.
Trappen til toppen af Esterhøj nær Høve i Odsherred bærer præg af mange års slid, men nu er der fundet penge til at reparere de 100 år gamle trin. Foto: Bue Bukh - TV2 ØST

Odsherred Kommune brugte penge til andre projekter

Egentlig skulle de nedslidte trappetrin have været udskiftet sidste år – men Odsherred Kommune valgte at bruge de afsatte penge til andre projekter, da det i første omgang ikke var muligt at få et tilbud inden for de rammer, byrådet havde sat op.

Video: Borgere vil have ny trappe til mindesmærke

Byrådet havde således sat en grænse på 100.000 kroner for reparationen af de gamle trappetrin i forbindelse med to erhvervspakker, der blev lanceret for at hjælpe det lokale erhvervsliv under corona-krisen.

Og da en lokal tømrermester kom med et tilbud, som imødekom kommunens krav, var pengene allerede afsat til andre projekter.

Oldermanden i Høve Bylaug, Peter Arnfeldt, glæder sig over, der nu er fundet en løsning, for som han siger: - Vi har kunnet se, besøgstallet her på Esterhøj er steget voldsomt de seneste fem år.
Oldermanden i Høve Bylaug, Peter Arnfeldt, glæder sig over, der nu er fundet en løsning, for som han siger: - Vi har kunnet se, besøgstallet her på Esterhøj er steget voldsomt de seneste fem år. Foto: Bue Bukh - TV2 ØST

Men nu er det alligevel lykkedes at få en løsning på plads, og det glæder Oldermanden i Høve Bylaug:

- Vi har kunnet se, besøgstallet her på Esterhøj er steget voldsomt de seneste fem år. For fem år siden kunne man ikke få en kop kaffe eller en is her – nu er der tre steder, man kan gå hen, fremhæver Peter Arnfeldt som et eksempel på, at der er kommet mange flere turister til.

Det er planen, at arbejdet med den nye trappe starter i løbet af efteråret.