Erhvervsområde ændrer anvendelsesformål - vil tage hensyn til beboere i Egebjerg

Efter to store eksplosionsbrande sidste år får et erhvervsområde i Egebjerg nu nyt anvendelsesformål.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et erhvervsområde i Egebjerg ændres nu fra at have et anvendelsesformål for tungere industri til lettere industri.

Det står klart efter, at byrådet i Odsherred Kommune tirsdag aften godkendte en vedtagelse af et kommuneplantillæg.

Læs også
Politiker vil have tung industri ud af landsby
Læs også
Politiker vil have tung industri ud af landsby

- Det kommer nok ikke som den store overraskelse, at der har været et par kedelige situationer ude i Egebjerg, hvor der har været et par eksplosioner på en af de fabrikker, som har været derude, forklarer næstformand i økonomiudvalget Niels Nicolaisen (V).

Sidste år oplevede den lille by Egebjerg i Odsherred hele to eksplosionsbrande på bare to måneder. Begge gange var der tale om brande opstået hos virksomheden Waste Plastic Upcycling, som arbejder med pyrolyse til at lave plastikaffald om til plastolie, der eksempelvis kan bruges til brændstof.

Sådan så det ud den 8. oktober, da der udbrød brand i Waste Plastic Upcyclings bygning.
Sådan så det ud den 8. oktober, da der udbrød brand i Waste Plastic Upcyclings bygning. Foto: Seerfoto: Jesper Erik Stigsberg Pedersen

Har taget hensyn til borgerne

De to episoder fik sidste år det tidligere byrådsmedlem Helge Fredslund fra Nyt Odsherred til at reagere. Han har nemlig været bekymret for Odsherred Kommunes miljøvurdering af virksomheden, der på det tidspunkt var vurderet som en miljøklasse 4-5.

Kommuner bruger miljøklasser til at vurdere, hvor belastende en virksomhed kan være for omgivelserne i det område, den er placeret i. Jo højere miljøklassen er, jo mere er virksomheden til gene. Miljøklasser for erhverv går fra klasse fire til syv.

- I og med at vi synes, at det ligger voldsomt tæt på et beboelsesområde, så synes vi faktisk ikke, at det er hensigtsmæssigt, at man kunne etablere virksomheden i den miljøklasse. Så det er simpelthen et hensynstagen til de lokale beboere, udtaler Niels Nicolaisen (V).

Læs også
Eksplosionsbrande på plastikvirksomhed gør naboer utrygge: - Vi tog hunden under armen og kørte vores vej
Læs også
Eksplosionsbrande på plastikvirksomhed gør naboer utrygge: - Vi tog hunden under armen og kørte vores vej

Den ændrede miljøklasse betyder, at der fremadrettet gerne må være dagligvarebutikker og lignende på området, hvorimod eksempelvis en affaldssortering eller kemisk produktion ikke må placeres der.

Der er på nuværende tidspunkt ikke nogen planer for erhvervsområdet. Men næstformanden håber på, at en ny virksomhed har lyst til at slå sig ned.

- Alternativet var jo at sige, at det måske skulle laves om til nogle boligområder, men vi vil rigtig gerne beholde det som erhvervsområde, men bare på lidt andre vilkår end før.