Eksplosionsbrande på plastikvirksomhed gør naboer utrygge: - Vi tog hunden under armen og kørte vores vej

Den grønne virksomhed WPU omdanner plastikaffald til olie. Men den grønne mission er ikke nok for naboerne, der er bekymrede efter flere eksplosionsbrande.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Da en eksplosionsbrand brød ud på virksomheden Waste Plastic Upcycling fredag den 8. oktober ved maskinfabrikken i Egebjerg, var der ifølge virksomheden og Sikkerhedsstyrelsen tale om en menneskelig fejl. 

Meldingen om eksplosionsbranden kom til alarmcentralen klokken 7:48. Finn Quist, der er nabo til fabrikken i Egebjerg, røg ud af sengen.

quote Vi har mange stærke overvejelser lige nu.

Niels Bagge, direktør, Waste Plastic Upcycling

Hurtigt kom han i tøjet og løb ud i sin have. Her er der udsigt udover den gamle Egebjerg Maskinfabrik, der i dag huser flere virksomheder.

- Jeg kan se en masse røg komme op. Så går der fem minutter mere, og så lyder der et brag til. Jeg tog hænderne op, for jeg var bange for, der kom noget flyvende. Det var rigtig voldsomt, siger Finn Quist. 

Finn Quist har udsigt udover fabrikken fra sin baghave.
Finn Quist har udsigt udover fabrikken fra sin baghave. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Bitten Sinius er også nabo og bor ikke langt fra Finn Quist:

- Jeg var i vores køkken og var ved at gøre klar til morgenmaden. Der lød en kæmpe eksplosion, og jeg var ikke i tvivl om, at det var fabrikken. Vi har oplevet det før, fortæller hun.

Brand Egebjerg
Læs også
Eksplosionsbrand ødelægger bygning i industriområde ved Egebjerg
Brand Egebjerg
Læs også
Eksplosionsbrand ødelægger bygning i industriområde ved Egebjerg

Den 17. august sidste år var der også brand i bygningerne. Begge gange er eksplosionsbrandene opstået hos virksomheden Waste Plastic Upcycling, der også går under forkortelsen WPU. 

Menneskelig fejl var årsag til eksplosionsbrand

Ifølge Niels Bagge, der er direktør i WPU, var årsagen til branden, at der var ilt i en reaktor.

- Vi er selvfølgelig enormt berørte af de hændelser, der har været. Der er simpelthen ikke blevet skyllet med nok nitrogen, fordi en hane ikke har været åbnet 100 procent, hvor den skulle have været åbnet. Der er tale om en menneskelig fejl, siger han. 

Direktør i WPU, Niels Bagge. Ifølge ham kan samme fejl ikke opstå på kommende fabrikker.
Direktør i WPU, Niels Bagge. Ifølge ham kan samme fejl ikke opstå på kommende fabrikker.

Waste Plastic Upcycling lejede sig ind i lokalerne ved fabrikken i Egebjerg tilbage i 2019. Virksomheden arbejder med såkaldt pyrolyse til at lave plastikaffald om til plastolie, der for eksempel kan bruges som brændstof.

quote Vi blev rigtig bange, så vi tog hunden under armen og kørte vores vej

Bitten Sinius, nabo, Egebjerg

- Vores mission er, at vi omdanner den plastik, som er for besværlig, eller som kemisk ikke kan bruges til genanvendelse på mekanisk vis, forklarer direktøren.

Plastik kan kun genanvendes omkring syv gange, før det bliver brændt af i kommunernes anlæg. På anlægget i Egebjerg giver man plastikken nyt liv, der kan spare miljøet for cirka 100.000 tons CO2 om året per fabrik. 

Borgere har fået nok 

Men i det lille lokalsamfund har eksplosioner, flammer og røg sat sig, og virksomhedens grønne vision kan ikke veje op for de to brande. Nabo Finn Quist fortæller, hvordan det gibber i ham, hver gang en dør smækker: 

- Jeg har det rigtigt dårligt. Utrygheden fra den første eksplosion og til nu har været det værste.

quote Det er helt afgørende at slå fast, at de ting der er sket på grund af manuelle fejl i vores testanlæg i Egebjerg, dét kan ikke forekomme i de nye anlæg

Niels Bagge, direktør, Waste Plastic Upcycling

I dagligdagen fortæller naboerne, at de også slås med lugt- og støjgener fra fabrikken. Men det er særligt brandene, der har tændt op under lokalbefolkningen i Egebjerg:

- Vi blev rigtig bange, så vi tog hunden under armen og kørte vores vej. Vi vil ikke udsættes for brand og røg, siger Bitten Sinius. 

Bitten Sinius, der også er nabo til fabrikken, er bekymret for, hvis pyrolysearbejdet fortsætter i fremtiden.
Bitten Sinius, der også er nabo til fabrikken, er bekymret for, hvis pyrolysearbejdet fortsætter i fremtiden. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Formanden i Egebjerg og Omegns Bylaug vil nu gå den politiske vej i håb om at få stoppet pyrolysearbejde på fabrikken:

- At have en fabrik liggende inden for byskiltene i en lille landsby, der på ét år eksploderer to gange, det er meget angstprovokerende for alle, slår Lena Faurschou fast. 

Lena Faurschou er formand i Egebjerg og Omegns Bylaug.
Lena Faurschou er formand i Egebjerg og Omegns Bylaug.

Tre nye fabrikker på vej

Anlægget i Egebjerg er et såkaldt testanlæg. WPU har nu planer om at bygge tre nye anlæg i henholdsvis Fårevejle, Esbjerg og Nakskov. Den første fabrik står klar allerede til næste år. 

Læs også
Politiske kræfter vil lukke fabrik efter to eksplosioner på 14 måneder
Læs også
Politiske kræfter vil lukke fabrik efter to eksplosioner på 14 måneder

Ifølge direktøren vil gennemskylningen med nitrogen være automatiseret og altså ikke manuel som i Egebjerg. Derfor forsikrer han om, at den menneskelige fejl ikke kan opstå på de nye fabrikker: 

- Det er helt afgørende at slå fast, at de ting der er sket på grund af manuelle fejl i vores testanlæg i Egebjerg, dét kan ikke forekomme i de nye anlæg, siger direktør Niels Bagge. 

Her ses den del af maskinfabrikken, der brændte ned.
Her ses den del af maskinfabrikken, der brændte ned. Foto: Tina Mortensen TV2 ØST

Hvad angår Waste Plastic Upcyclings fremtid i Egebjerg, er direktøren mere usikker:

- Vi har mange stærke overvejelser lige nu. Både på grund af debatten fra borgerne og politikerne. Så er det klart, at vi må overveje, hvorvidt vi vil genopføre fabrikken i Egebjerg. Det er en beslutning, som vi tager i løbet af næste uge, vil jeg tro, siger han. 




Nyhedsoverblik