Efter to eksplosioner i landsby siger fabrik farvel

Plastgenbrugsvirksomheden Waste Plastic Upcyling, WPU, lukker deres anlæg i Egebjerg i Odsherred. Det oplyser borgmester Thomas Adelskov (S).

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er ganske pragtfuldt. Det her er en stor sten på vejen, der nu bliver fjernet. Nu kan vi komme videre. 

Sådan siger Bitten Lund fra Egebjerg i Odsherred.

Hun bor tæt på virksomheden Waste Plastic Upcyling A/S, der det seneste års tid er blevet ramt af to eksplosionsbrande - og hun er begejstret over en melding om, at WPU lukker deres fabrik i byen.

- Jeg så det på Facebook hos en af de lokale politikere i morges. Og det var altså bare virkelig så godt, siger hun.

Læs også
Eksplosionsbrande på plastikvirksomhed gør naboer utrygge: - Vi tog hunden under armen og kørte vores vej
Læs også
Eksplosionsbrande på plastikvirksomhed gør naboer utrygge: - Vi tog hunden under armen og kørte vores vej

Flere lokale byrådspolitikere, herunder Odsherreds borgmester, Thomas Adelskov (S), står bag meldingen om, at WPU ikke genåbner efter branden og eksplosionen.

- Jeg har i dag fået den glædelige besked fra WPU, at de ikke agter at genoptage produktionen på virksomhedens adresse i Egebjerg, skriver borgmesteren blandt andet i opslaget, hvor han viser til placeringen, der ligger tæt på både beboelse, skoler og en daginstitution.

Det har ikke været muligt for TV2 ØST at få bekræftet oplysningerne om flytningen direkte hos WPU. De har dog tidligere oplyst, at de planlægger at bygge nye fabrikker i Nakskov, Fårevejle og i Esbjerg.

Ramt af ulykke

WPU kom i fokus den 8. oktober, hvor virksomhedens anlæg blev ramt af en eksplosion, der blæste væggene i en fabrikshal ud og efterfølgende skabte en voldsom brand, som ødelagde yderligere en bygning på stedet. 

Den 17. august 2020 blev virksomheden ligeledes ramt af en voldsom eksplosion, hvor låget blev sprængt af en kedel, og taget på bygningen blev beskadiget.

Læs også
Brandvæsen har branden i Egebjerg under kontrol
Læs også
Brandvæsen har branden i Egebjerg under kontrol

I 2020 blev en person meldt såret efter eksplosionen, mens der i 2021 ikke var meldinger om personskade.

WPU kan med sit arbejde genbruge plastik, der ellers ikke kan genbruges. Det sker ved at omdanne plastikken først til gas og derefter til olie, der så eksempelvis kan bruges til at lave ny plast med.

Læs også
Fredag startede brand med voldsom eksplosion - nu starter undersøgelsen
Læs også
Fredag startede brand med voldsom eksplosion - nu starter undersøgelsen

Årsagen til ulykken i starten af oktober blev meldt ud i sidste uge. Den skyldtes, at luften i en kemisk reaktor ikke blev renset ordentligt for ilt, før forarbejdningen af plast startede. Nyhedsoverblik