Efter maratondebat - flertal siger nej til tilskud til hjemmepasning

Forældre i Odsherred Kommune skal ikke se frem til at få tilskud for at passe egne børn. Efter en debat i byrådet blev det et nej til Venstres forslag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fronterne var på forhånd trukket hårdt op, inden byrådet i Odsherred tirsdag aften skulle tage stilling til et forslag fra Venstre om at give forældre tilskud til at passe egne børn. 

Det ændrede en maratondebat ikke på. Et klart flertal sagde nej.

- Det er en god sag, der passer fint med vores visionsstrategi i kommunen, hvor vi gerne vil have forskellige leveformer og tiltrække børnefamilier. Forslaget giver familierne større muligheder for at tilrettelægge deres eget liv i et år, lød begrundelsen fra Hanne Pigonska (V).

quote Det ærgrer mig, at I afviser et glimrende tiltag. Jeg tror, vi kan få stærkere familier ud af det

Hanne Pigonska (V)

Formand for Børne- og Uddannelsesudvalget, Søren With (S), havde mere end svært ved at se, at forslaget var en god sag.

- Det ligger langt fra vores ideologi, at forældre skal modtage et beløb for ikke at benytte kommunens dagtilbud. Vi ønsker ikke at dræne kommunens dagtilbud for økonomiske ressourcer. Vi ønsker tværtimod at øge normeringerne, sagde han.

R: Forstår ikke den røde modstand

I de 12 kommuner, som TV2 ØST dækker, har ni kommuner indført tilskud til forældre, der passer deres børn hjemme. Lolland, Odsherred og Vordingborg kommuner er de eneste, der ikke har tilbuddet. 

Læs også
Forældre står i dilemma efter opfordring til at holde de mindste hjemme
Læs også
Forældre står i dilemma efter opfordring til at holde de mindste hjemme

Næstved er den seneste kommune på listen. I juni sidste år sagde et enigt byråd ja til, at forældrene kan få penge for at passe deres eget barn i op til et år. Netop det faktum pegede Thomas Nicolaisen (R) på.

- Jeg synes, det er helt naturligt, at pengene følger barnet, og vi giver forældrene mulighed for at vælge. Jeg forstår ikke den røde modstand lokalt, flere socialdemokratiske kommuner i området har indført ordningen. Senest Næstved, hvor tilbuddet er trådt i kraft 1. januar i år, fastslog Thomas Nicolaisen.

Han ville dog ikke uden videre sige ja til Venstres forslag, men han ville have det med i de kommende budgetforhandlinger.

- Vi kan få stærkere familier ud af det

Forvaltningen skriver i sagen, at tilskuddet højst kan være på 85 procent af den billigste nettodriftsudgift pr. barn i et dagtilbud i kommunen. I kroner og ører betyder det, at forældre i Odsherred højst vil kunne få 86.280 kroner årligt i tilskud for de mindste børn, mens børnehavebørn udløser et tilskud på 56.208 om året. SF’s Arne Mikkelsen mente, at det kun var velhavende familier, der ville få gavn af tilbuddet.

- En enlig forælder kan ikke bruge ordningen. Der vil ikke være nok penge at leve for. I praksis vil det betyde, at ordningen kun kan benyttes af par, hvor den ene har en relativ høj indkomst, lød hans vurdering.

Læs også
Endnu en kommune indfører tilskud til hjemmepasning
Læs også
Endnu en kommune indfører tilskud til hjemmepasning

Hanne Pigonska (V) ærgrede sig over modstanden.

- De kan godt finde ud af det i Roskilde, Holbæk og Næstved. Det ærgrer mig, at I afviser et glimrende tiltag. Jeg tror, vi kan få stærkere familier ud af det. Det er en gevinst, sagde hun.

Men flertallet havde svært ved at få øje på gevinsten. Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Paw Pedersen (DF) stemte imod. Venstre og Julie Jacobsen (DF) stemte for, mens Radikale og Odsherred Listen undlod at stemme.


Nyhedsoverblik