Efter langstrakte forhandlinger er den nye borgmester for Odsherred fundet

Borgerne i Odsherred Kommune har siden tirsdag aften måtte vente på svar om, hvem der skal være deres borgmester efter nytår.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Siden tirsdag har borgerne i Odsherred Kommune måtte vente på svar om, hvem der skal være deres borgmester efter nytår. Men efter tre dages intense forhandlinger ligger der nu endelig en aftale klar.

Det bliver Karina Vincentz fra Nyt Odsherred, der kommer til at sidde for bordenden i den nordvestsjællandske kommune fra den 1. januar 2022. Hun overtager pladsen fra Thomas Adelskov (S), der har gået forrest for kommunen de sidste 12 år.

- Jeg er lidt rundt på gulvet, skræmt og glad, og det hele kører bare lidt rundt lige nu. Jeg er fyldt med kæmpe ydmyghed overfor den opgave, vi skal i gang med, siger den nyvalgte borgmester Karina Vincentz.

quote Det er vigtigt, at alle partier og lister kan se sig selv i det, ellers holder det kun en uge

Karina Vincentz, nyvalgt borgmester, Odsherred Kommune

Det kræver 13 mandater at få flertal I Odsherred Byråd, som består af 25 medlemmer, og det lykkedes Karina Vincentz ved at samarbejde med Radikale Venstre, Venstre, Nye Borgerlige, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti. 

Selv bragte hun fire mandater med til forhandlingsbordet, dermed består flertallet præcist af 13 mandater.


- Det blev mig, fordi det var et ønske fra Radikale Venstre. Radikale Venstre er ikke med i den politiske aftale, men de er med i den aftale om, hvem der skal være borgmester, fortæller Karina Vincentz og fortsætter: 

- En af grundene til, at det har taget så lang tid at blive enige, er, at vi har brugt tid på at diskutere hver enkel ting og kigge hinanden i øjnene, for at se om det var noget, vi kunne stå på mål for. Det er vigtigt, at alle partier og lister kan se sig selv i det, ellers holder det kun en uge, og det her skulle gerne holde i fire år.

Læs også
Forhandlinger på standby i Odsherred - borgmester i venteposition
Læs også
Forhandlinger på standby i Odsherred - borgmester i venteposition

Siddende borgmester Thomas Adelskov har fra starten af forhandlingerne været holdt udenfor fællesskabet hos de borgerlige partier, der i stedet endte med at danne et flertal uden om ham og Socialdemokratiet.

Ingen dans på roser

Selvom det er seks partier, der er blevet enige om at pege på Karina Vincentz som borgmester, så er de kun lige mandater nok til at få flertal. 

Siden sent tirsdag aften har de seks partier forhandlet tæt i et lokale i Nordgårdshallen i Nykøbing Sjælland. Tre navne var i spil som borgmester heriblandt Julie Jacobsen fra Dansk Folkeparti og Venstres Hanne Pigonska. Venstre og Nyt Odsherred fik begge fire mandater.

- Det var i enighed, at vi sagde, at Karina (Vincentz, red.) havde fået et flot valg, og hun derfor skulle være borgmester, men det var ikke borgmesterposten, vi startede med at fordele, det var politikken, og set med Venstre-brillen, så er jeg rigtig tilfreds, siger Hanne Pigonska, der gik efter borgmesterposten for Venstre.

I har fået lige mange mandater Venstre og Nyt Odsherred, er det ikke lidt en falliterklæring, at du ikke bliver borgmester?

- Jo, det kan man godt sige, men vi får trods alt en borgerlig borgmester, og det er det vigtigste, for Odsherred skal have en ny retning, siger Hanne Pigonska og fortsætter:

- Vi har set igennem mange år, hvad Thomas Adelskov står for, og nu vil vi gerne prøve noget andet. Vi vil gerne have vores erhvervspolitik op i gear, vi vil gerne have, vores medarbejdere trives på deres arbejdspladser, og vi vil gerne have glade skolebørn.

Men det er jo et meget smalt flertal, I har?

- Ja, og det bliver heller ikke en dans på roser, det er helt sikkert, men vi må gøre det bedste, vi kan, siger Hanne Pigonska.

Dansk Folkepartis Julie Jacobsen istemmer:

- Vi er enige om, at vi skal have en ny retning, og vi er enige om, at vi skal samarbejde. Vi har lavet et grundigt bearbejdet dokument med politik, vi er enige om, og som danner et grundlag for os, og det må Karina (Vincentz, red.) arbejde hårdt mod, siger Julie Jacobsen, som endnu ikke vil røbe, hvem der kommer til at sidde som viceborgmester og på de forskellige udvalgsposter. 

Sådan fordeler mandaterne sig i Odsherred Kommune

Socialdemokratiet = 10 mandater.

Socialistisk Folkeparti = 1 mandat.

Enhedslisten = 1 mandat.

Venstre = 4 mandater.

Dansk Folkeparti = 2 mandater.

Nyt Odsherred = 4 mandater.

Det Konservative Folkeparti = 1 mandat.

Radikale Venstre = 1 mandat.

Nye Borgerlige = 1 mandat. 


Nyoprettet lokalliste

Karina Vincentz fik 828 personlige stemmer, det er næstflest, kun overgået af Thomas Adelskov med 3707 personlige stemmer. 

Læs også
Få overblikket - sådan ser byrådet ud i din kommune
Læs også
Få overblikket - sådan ser byrådet ud i din kommune

Nyt Odsherred er oprettet af en udbrydergruppe fra Venstre i Odsherred med Karina Vincentz i spidsen.

Med den nyvalgte borgmester i Odsherred Kommune, mangler der nu kun at blive valgt en borgmester på landsplan. Ud af alle 98 kommuner, er det kun Dragør Kommune, der stadig mangler at finde en overtager til borgmesterkæden.


Nyhedsoverblik