Efter blodforgiftning på plejecenter: Politiker vil have bedre pleje i Odsherred Kommune

Ingen tog ansvaret, da Gurli Sonja Hansen blev syg på plejecentret Solvognen. Det mener den lokale udvalgsformand, der nu vil skride til handling.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efter at 83-årige Gurli Sonja Hansen fik blodforgiftning, mens hun boede på plejecentret Solvognen i Odsherred Kommune, tager den lokale formand for Social- og Forebyggelsesudvalget nu sagen op på et udvalgsmøde.

quote Man har sagt: “Det er ikke vores opgave”

Arne Mikkelsen (SF), formand i social- og forebyggelsesudvalget, Odsherred Kommune.

Plejecentret undlod at reagere på, at Gurli Sonja Hansen blødte i mere end en måned på grund af en urinvejsinfektion. Derudover er der usikkerhed omkring, hvor længe hun har siddet i en våd ble. Historien rystede udvalgsformanden Arne Mikkelsen (SF): 

- Der er ingen tvivl om, at man ikke har haft opmærksomhed på signalerne. Man har sagt: “Det er ikke vores opgave,” og lægen har sagt, “dét kan godt vente,” uden at han kom ud at kigge til borgeren, siger han til TV2 ØST.  

Arne Mikkelsen (SF), formand i social- og forebyggelsesudvalget i Odsherred Kommune.
Arne Mikkelsen (SF), formand i social- og forebyggelsesudvalget i Odsherred Kommune.

Derfor bringer han i dag sagen op i det politiske udvalg for at undersøge, hvor der kan findes flere penge til bedre pleje i kommunen. 

- Vi er nødt til, når vi skal planlægge budget for 2022 at se, hvor vi har sparet for meget, og hvor vi har prioriteret forkert. Så må vi se, om der er politisk vilje til at få rettet op på de her områder, siger Arne Mikkelsen (SF) til TV2 ØST. 

Maks en halv time i en våd ble

På plejecentret Solvognen fandt familien et skema over, hvor ofte nu afdøde Gurli Sonja Hansen fik skiftet sin ble. Ifølge skemaet gik der flere gange op mod 12 timer og en enkelt gang op til 29 timer.

83-årige Gurli Sonja Hansen fik ikke nok hjælp til at håndtere en urinvejsinfektion. Det ledte til blodforgiftning.
83-årige Gurli Sonja Hansen fik ikke nok hjælp til at håndtere en urinvejsinfektion. Det ledte til blodforgiftning.

Efterfølgende har plejecenterledelsen i kommunen forklaret, at der har været fejl i skemaet. Arne Mikkelsen (SF) vil nu have, at borgerne på plejehjemmene ikke må sidde med en våd ble i mere end 30 minutter. 

- Egentlig synes jeg, en halv time er lang tid. I princippet skal ingen ligge med en våd ble, så det generer. Der bliver vi nødt til at få en sikring for, at dét ikke sker, siger han til TV2 ØST.

181AB0C8-0A76-43CA-AE8A-8AAD055EC3B2
Læs også
Slem blærebetændelse udviklede sig til blodforgiftning – familie kritiserer plejecenter
181AB0C8-0A76-43CA-AE8A-8AAD055EC3B2
Læs også
Slem blærebetændelse udviklede sig til blodforgiftning – familie kritiserer plejecenter

Ikke kun på Solvognen

Ifølge udvalgsformanden er der ikke kun problemer på plejecentret Solvognen. Der er brug for et løft i hele Odsherred Kommune. 

- Der er uhensigtsmæssigheder i hele vores plejecenter. Personalet føler sig pressede, og der er for få hænder. Derfor er vi nødt til at gøre noget, siger Arne Mikkelsen (SF) til TV2 ØST. 

Den kommunale forvaltning er samtidig gået i gang med at undersøge, hvor meget det vil koste at få faste, tilknyttede læger til plejecentrene for at undgå misforståelser mellem plejecentrets ansatte og de praktiserende læger. 

Rikke Kragh Iversen, Centerchef for Omsorg og Sundhed i Odsherred Kommune.
Rikke Kragh Iversen, Centerchef for Omsorg og Sundhed i Odsherred Kommune.

Rikke Kragh Iversen er centerchef for Omsorg og Sundhed i Odsherred Kommune og står i spidsen for plejecentrene. 

- Cirka 68 procent af plejehjemmene i Danmark har faste plejehjemslæger i en eller anden udstrækning. Det har vi også gerne villet have, men økonomien har bare ikke været til det. Derfor vil vi gerne arbejde med en mere systematisk model, hvor vi får tilknyttet en plejehjemslæge, siger centerchefen.

Ifølge hende kan en plejehjemslæge have bedre kontakt og supplere med lægefaglig sparring sammen med personalet. 

Trafiklysmodel og nødkald til kommunen 

Derudover har forvaltningen iværksat en såkaldt triageringsmodel, et trafiklyssystem, som medarbejderne på plejecentrene kan benytte sig af.

- Det er en måde at vurdere borgerens helbredstilstand på. Den grønne farve betyder, at borgeren har det bedst muligt ud for de vilkår, der er. Den gule farve er, når plejepersonalet observerer mindre ændringer i helbredstilstanden. Så skal der iværksættes en plan inden for 48 timer. Den røde farve er, når der er markante ændringer, så skal der reageres her og nu, siger Rikke Kragh Iversen til TV2 ØST.

quote Der er ikke nogen, der tager ansvar for at handle på de dér ting. Der skal vi være sikre på, at det aldrig sker mere.

Arne Mikkelsen (SF), formand i social- og forebyggelsesudvalget, Odsherred Kommune

Derudover undersøger kommunen, om borgerne på plejecentrene kan få et nødkald:

- Det handler grundlæggende om, at vores borgere skal kunne være trygge på vores plejecentre, og at man kan bede om hjælp, når man har brug for det, siger Rikke Kragh Iversen. 

Familien til Gurli Sonja Hansen har sendt sagen videre til Patientklagenævnet, der skal vurdere, om Odsherred Kommune har svigtet i sagen. Men udvalgsformanden mener ikke, at Odsherred Kommune bør vente med at handle. 

- Der er ikke nogen, der tager ansvar for at handle på de dér ting. Der skal vi være sikre på, at det aldrig sker mere, siger Arne Mikkelsen (SF) til TV2 ØST. 


Nyhedsoverblik