Dronning Margrethe besøger Odsherred – ny attraktion indvies lørdag

En ny attraktion, Solvognens Fundsted, åbner i Odsherred. Lørdag bliver det markeret med fornemt besøg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Søndag åbner Geopark Odsherreds nye attraktion Solvognens Fundsted for offentligheden, og lørdag bliver åbningen markeret med besøg af Dronning Margrethe.

Den nye attraktion ligger der, hvor Solvognen blev fundet i 1902 af Frederik Willumsen, som pløjede den kendte bronzealder figur op af marken.

Solvognens Fundsted er et mere end 11 hektar stort område, hvor en snoet grussti, der afspejler kurverne fra Solvognens guldplade, fører de besøgende gennem en fire meter høj, udsmykket jernportal og frem til selve fundstedet.  

Artiklen fortsætter under billedet.

Solvognen står på Nationalmuseet i København.
Solvognen står på Nationalmuseet i København. Foto: Mogens Ladefoged

- Vi vil give de besøgende en oplevelse, hvor mosen spiller en aktiv rolle, så de mærker landskabet, hvor vores forfædre tilbad solen og nedlagde Solvognen. Selve fundet af Solvognen og stedet spiller også en rolle i formidlingen, siger Uffe Kurtzweil, der er direktør i firmaet Kurtzweil, der har opført Solvognens Fundsted, i en pressemeddelelse.

Plads til dans og lurspil

Porten ind til den nye attraktion består af to vægge, der er fire meter høje og som er udsmykket med illustrationer, der viser, hvordan bronzealdermenneskene troede, at solen bevægede sig med hjælp fra skibe og guddommelige dyr som fisk, heste og slanger.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ankomst til Solvognens Fundsted kan ske på  cykel via Istidsruten eller i bil med parkering forenden af Trundholm Mosevej.
Ankomst til Solvognens Fundsted kan ske på  cykel via Istidsruten eller i bil med parkering forenden af Trundholm Mosevej. Foto: Geopark Odsherred

Bag porten findes flere relieffer, der blandt andet viser en procession af bronzealdermennesker, som tilbeder solen. Ritualerne omfatter akrobatiske danse og fremvisning af ceremoniøkser og horn.

I området, hvor Solvognen blev fundet, vil der også blive etableret en festplads, der for eksempel kan bruges til events under Geopark Festivalen, til undervisningsforløb og måske en kultfest med bål, akrobatik og lurspil, står der i projektbeskrivelsen.

Solen blev trukket af en hest

Solvognen stammer fra den ældre bronzealder omkring 1400 år før vores tidsregning. Den elegante spiralornamentik, som pryder den gyldne solskive på vognen, afslører at Solvognens er af nordisk herkomst.

Vordingborg Kommune
Læs også
98 børn har tegnet billede af deres by - se din kommunes vartegn her
Vordingborg Kommune
Læs også
98 børn har tegnet billede af deres by - se din kommunes vartegn her

Solvognen viser, hvordan bronzealdermennesker forestillede sig, at solen på sin evige rejse blev trukket af en guddommelig hest.

Besøgende på Solvognens Fundsted får solkultens ritualer forklaret via en podcast.

Projektet finansieres af en bevilling fra Nordea-fonden til etablering af Istidsruten Nordvestsjælland. 
Projektet finansieres af en bevilling fra Nordea-fonden til etablering af Istidsruten Nordvestsjælland.  Foto: Geopark Odsherred

Nyhedsoverblik