¨

Disse sprøde og saftige gulerødder har det hele og vinder prestigefyldt pris

Landmand Jens Møller Olsens gulerødder var de bedste til Grand Cru-kåringen. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Guleroden Bolero og kartoflen Alexandra er årets Grand Cru-vindere ved kåringen af de bedste rodfrugter i Odsherred.

For landmændene Jens Møller Olsen og Anders Biltoft Kristensen ved Lammefjorden er et helt års slid og nænsom, nussende pleje af deres gulerødder og kartofler i regn, blæst og sol blevet præmieret med Grand Cru-titlen.

Titlen er den fineste, man kan opnå på disse kanter, og er blevet uddelt siden 1996, hvor gulerødderne fik EU's eftertragtede kvalitetsstempel BGB (Beskyttet Geografisk Betegnelse, red.). I 2014 fik kartoflerne også stemplet, hvilket har udvidet kåringen til begge rodfrugter. Både publikum og et dommerpanel deltager i kåringen.

Jens Møller Olsen fra Almegård har tidligere vundet Grand Cru-titlen. I år blev han gulerodskonge med sorten Bolero. 

- Det er vi glade og stolte over. Det tyder på, at den indsats, vi har gjort i marken, har båret frugt, siger han og indvier TV2 Øst i hemmeligheden bag den perfekte gulerod:

- Det handler om sorttypen, det handler om jordtypen og så om rettidig omhu: at være der på de rigtige tidspunkter i stedet for at tro, at man kan så nogle frø og så vente på, de skal tages op. Sådan laver man ikke en god gulerod.  

Artiklen fortsætter under videoen.

00:44 Luk video

I årets dommerpanel sad blandt andet Michelin- og chefkok Claus Henriksen fra Dragsholm Slot. Han mener, at Bolero-guleroden var mere tilgængelig end sine konkurrenter.

- Når man tyggede i den, var den saftig og sprød, hvorimod etteren var mere flad i det, og treeren skulle man arbejde mere med, som jeg plejer at sige. Man skulle tygge i den. 

For tredje år i træk blev Anders Biltoft Kristensen fra Slotsgaarden den heldige kartoffel. I år med sorten Alexandra. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Jens Møller Olsen (tv.) og Anders Biltoft Kristensen kunne lade sig hylde som årets Grand Cru-vindere.  Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Kåringen er en del af mad- og høstfestivalen Odsherred Grand Cru, der finder sted i efterårsferien. 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App