Debat: Skal psykisk syge forbydes sodavand? (Video)

En gruppe psykisk syge vil have slik og sodavand. Nej, siger det retspsykiatriske hospital Sikringen. Nu skal Ombudsmanden tage stilling til sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På det retspsykriatiske hospital Sikringen i Nykøbing Sjælland må patienterne maksimalt spise 750 gram slik og dessert om ugen. Sukkerholdig sodavand er helt forbudt.

Sikringen har siden sommeren 2009 forsøgt at forhindre, at patienterne bliver syge af overspisning. Men nu klager en gruppe psykisk syge over sukker-reglerne til Ombudsmanden. De vil have individuelle regler – ikke kollektive forbud.

Ebbe Henningsen er pårørende til en tidligere patient på Sikringen. Han mener ikke, at det er rimeligt.

- Det er en krænkelse af mennesker, siger Ebbe Henningsen. Han er formand for pårørendeforeningen Bedre Psykiatri. Han mener, at det må være muligt at lave individuelle regler og forbud.

Det er dog næsten umuligt ifølge Sikringen. Ledende overlæge Benedikte Volfing har set mange eksempler på patienternes ’solidaritet’.

- Hvis nogen køber 20 chokoladebarer, så deler de dem ud. Nogle vil også begynde at handle med dem, hvis andre ikke kan få dem, siger Benedikte Volfing.

[video:video_mangler:100225_sikringen_forbud.flv]