Danmarks første E-klinik: Vibeke måler selv sin lungekapacitet og sparer turen til hospitalet

Odsherreds nye E-klinik er Danmarks første af sin slags. Og den er et hit, siger 79-årige Vibeke Pedersen, som er lungesyg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vibeke Pedersen på 79 år er en af de syv patienter med KOL, som i øjeblikket bliver fulgt nøje gennem et helt nyt tiltag, nemlig Odsherred Kommune og Region Sjællands E-klinik. 

E-klinikken er Danmarks første af sin slags og går i al sin enkelthed ud på, at borgere med lungesygdommen KOL selv skal holde øje med, hvordan sygdommen udvikler sig ved at måle iltmængden i blodet og lungernes funktion.

Formålet er at spare både patientens og sygehuspersonalets tid. 

quote Det er i virkeligheden den eneste rigtige løsning for sådan nogle patienter som mig

Vibeke Pedersen

Projektet er blevet til i samarbejde mellem Odsherred Kommune og Region Sjælland og er støttet med 15 millioner kroner fra Innovationsfonden. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Vibeke Pedersen i samtale med sygeplejerske Susanne Andersen.
Vibeke Pedersen i samtale med sygeplejerske Susanne Andersen.
Foto: Lars Andersen - TV ØST

Syv patienter er foreløbig tilknyttet E-klinik, og de seks andre har ligesom Vibeke Pedersen modtaget en kasse med et oxymeter, der kan måle iltmætningen i blodet direkte på pegefingeren, en lungefunktionsmål samt en tablet, som er koblet op på de to måleapparater og kan skabe kontakt mellem sygeplejersken og patienten. 

- Jeg synes, det er meget fint, siger Vibeke Pedersen, som trods sine 79 år er helt tryg ved selv at skulle foretage sine målinger - og i øvrigt have kontakt med sygeplejersken gennem en skærm.

- Her kan jeg sætte mig ned, køre systemet igennem og sende det og vide, at telefonen ringer to sekunder senere, eller der kommer en videokonference på, siger Vibeke Pedersen.

Det borgernære sundhedsvæsen

I september faldt Region Sjællands budget for det kommende år på plads.

quote De får noget mere service og tryghed i hverdagen, så de ikke skal indlægges så tit

Thomas Adelskov (S), borgmester i Odsherred

Det skulle tage højde for et større millionunderskud, og ved vedtagelsen måtte regionsrådsformand Heino Knudsen (S) også beklage, at det ville medføre afskedigelser. Ved samme lejlighed sagde formanden:

- Et centralt, overordnet mål er, at flere patienter skal ud af sygehusene og behandles i nære sundhedstilbud. Det skal skabe større tryghed for borgerne. Men det skal også bidrage til at aflaste de hårdt pressede sygehuse. For eksempel gennem færre ambulante kontroller, sagde Heino Knudsen altså i slutningen af september 2018.

Kan ikke måles i kroner og øre

Som TV ØST kunne fortælle torsdag, har tre kommuner i foreløbig halvandet år haft et geriatrisk team, der kører ud og opsøger nogle af de ældre, der vil have svært ved at komme på sygehuset.

Her er det ikke til at måle i kroner og øre, hvad projektet sparer i indlæggelser, men for E-klinikken er målet mere klart: Her skal antallet af indlæggelser af kronisk syge på sygehusene nedbringes med 30 procent.

- Vi kan se, at vi har rigtigt høje sundhedsudgifter, så set med kommunale, økonomiske øjne giver det god mening. Men vi tror også på, at det vil hjælpe en række borgere. De får noget mere service og tryghed i hverdagen, så de ikke skal indlægges så tit, siger borgmester i Odsherred, Thomas Adelskov (S).

Vibeke Pedersen har været tilknyttet E-klinik i fem uger og er glad for at slippe for turen til hospitalet. 

- For langt størstedelen vil det være en meget, meget stor hjælp, vurderer Vibeke Pedersen og fortsætter: 

- Det er i virkeligheden den eneste rigtige løsning for sådan nogle patienter som mig.