Corona har rømmet højskolerne - nu får de økonomisk hjælp

Torsdag vedtog Folketinget en lov, som sikrer højskolerne en økonomisk håndsrækning, efter de har måttet sende alle eleverne hjem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Højskolerne er økonomisk pressede, som følge af at de alle måtte sende deres elever hjem siden 12. marts, hvor landets skoler blev lukket for at bremse corona-smitte. Men nu er der økonomisk hjælp på vej til højskolerne, fortæller DR Sjælland.

I torsdags vedtog Folketinget en lov, der giver kulturminister Joy Mogensen (S) mulighed for at tildele højskolerne statsstøtte, selvom de ikke har nogen elever. Beslutningen vækker glæde på højskoler i det sjællandske, blandt andet Vallekilde Højskole ved Hørve i Nordvestsjælland.

- I den her situation går vi både og venter på at få eleverne tilbage hurtigst muligt, som er nervøse over hvordan situationen er, og vi har også personale, som tænker, hvad sker der med den her arbejdsplads – så det giver en ro, som jeg er meget glad for, siger Torben Smith Hansen, forstander på Vallekilde Højskole, til DR Sjælland.

Corona rammer dobbelt

Højskolernes statstilskud er afhængigt af, at højskolerne har betalende elever.

Derfor er højskolernes økonomi dobbelt udfordret på grund af Corona-krisen. For hvis elevtallet falder vil det betyde frafald af både elevernes egenbetaling og af statstilskuddet, oplyser Højskolerne i en meddelelse.

Højskolerne vil med den nye lov få tilført tilskud efter antallet af elever i 2019. Alle højskolerne kan desuden bruge den ordning, der giver mulighed for at udskyde indbetalinger til Skat.