Byråd freder virksomheder i Hørve - mens hundekennel i nærheden bliver tvangslukket

Et hundepensionat på landet i Odsherred Kommune har fået påbud om at lukke, imens to virksomheder i nærheden har fået dispensation til at blive liggende i byen trods naboklager.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For få dage siden valgte byrådet i Odsherred Kommune trods lokale protester at gå i gang med at ændre en lokalplan i Hørve by, så to virksomheder beliggende i udkanten af byen kan få  dispensation til at blive liggende, hvor de er.

En beslutning, der siden har givet løftede øjenbryn hos flere – ikke mindst naboerne, der var imod beslutningen.

Men også Stine Zachariassen er forundret. Hun står i en for hende at se lignende situation, men i stedet er hun blevet mødt af et påbud om at lukke sin hundepension.

quote Det giver ingen mening, at jeg skal lukkes ned

Stine Zachariassen, ejer af hundekennel, Odsherred Kommune

Den påkrævede afstand til naboerne er ikke overholdt, og derfor skal hun inden 1. april indstille driften på adressen Strandlystvej, hedder det i påbuddet fra kommunen.

- Der er ingen klager på støj over den her hundepension. Jeg forurener ikke, jeg støjer ikke – det giver ingen mening, at jeg skal lukkes ned, siger Stine Zachariassen, der blandt andet har indvilliget i, at det ikke er alle hunderacer, som pensionatet tager imod – hvis der er tale om hunde, der gør meget.

Hendes nabo Svend Anker Nielsen forstår heller ikke, at hundepensionen bliver tvangslukket.

- Jeg synes, det er noget pjat. Jeg synes, det er helt ude i hampen. Hvorfor skal hun lukke? Vi hører aldrig hundene, vi ser dem sådan set heller ikke. Vi har aldrig haft problemer, siger han.

Mangler 133 meter

Hundepensionen ligger på landet godt to kilometer fra byskiltet til Hørve. Men der skal ifølge planloven være 200 meter til naboerne – og det har Stine Zachariassen ikke.

- Der er 67 meter, siger hun.

Læs også
Trods naboklager om støj og støv - byråd vil ændre lokalplan for at frede to virksomheder
Læs også
Trods naboklager om støj og støv - byråd vil ændre lokalplan for at frede to virksomheder

Derfor har hun søgt en dispensation, så hendes pension kan blive lovlig trods den manglende afstand til naboerne. Noget, der altså har ladet sig gøre for to virksomheder beliggende indenfor byskiltet til Hørve i denne uge.

- Jeg synes, det er så urimeligt. Det giver ingen mening, siger Stine Zachariassen og tilføjer:

- Der er så meget behov for en hundepension i Odsherred Kommune, og jeg mangler ingen kunder. Der er så meget behov for, at jeg er her.

Selvom Miljø og Klimaudvalget i Odsherred Kommune i første omgang lagde op til at imødekomme Stine Zachariassens anmodning om dispensation fra de afstandskrav, hendes hundepension skal overholde, så endte det i et afslag.
Selvom Miljø og Klimaudvalget i Odsherred Kommune i første omgang lagde op til at imødekomme Stine Zachariassens anmodning om dispensation fra de afstandskrav, hendes hundepension skal overholde, så endte det i et afslag. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Stine Zachariassen mener selv, at hun i september 2019 fik en dispensation af Miljø- og Klimaudvalget i Odsherred Kommune, som lovliggjorde hendes hundepension – en beslutning, som dog siden er endt i et afslag. Ejeren af hundepensionen har nu stævnet kommunen, men hun skal altså lukke, inden sagen bliver behandlet i retten.

Formand skifter mening

Ifølge formanden for Miljø- og Klimaudvalget, Paw Pedersen (DF), blev dispensationen ikke endelig givet til Stine Zachariassen. Men set i lyset af de seneste to dispensationer fra byrådet, burde Stine Zachariassen også få en dispensation, siger han i dag.

- En af grundene, til at man ikke kunne give dispensation dengang, var fordi man mente – og det var det, vi fik at vide – at vi kunne blive stillet økonomisk ansvarlige, hvis der kom en klagesag, og den klagesag var allerede under opsejling, siger Paw Pedersen.

Det fik ifølge udvalgsformanden flertallet til at trække opbakningen til dispensationen tilbage – heriblandt også udvalgsformanden selv – da sagen blev behandlet på ny i Miljø- og Klimaudvalget i foråret 2020.

Beslutningen om at give dispensation faldt dermed endeligt på byrådsmødet 28. april 2020.

quote Den var så forkert, den beslutning vi tog, men når juraen går ind, går alt fornuft ud

Paw Pedersen (DF), formand, Miljø- og Klimaudvalget

"Det giver ikke nogen mening"

Siden har Paw Pedersen (DF) dog ændret mening endnu en gang:

- Jeg synes, at sagen skal tages op igen, for den anden sag ligner i mine øjne rigtig meget. Hvis byrådet mener, der kan gives dispensation til erhverv, der ligger for tæt på boliger i et område, så har jeg svært ved at se, at man ikke også kan gøre det i et andet område, siger han og tilføjer:

- Som jeg har sagt før – det er en af de sværeste sager, jeg har haft, fordi jeg synes, den var så forkert, den beslutning vi tog, men når juraen går ind, går alt fornuft ud en gang imellem – og sådan synes jeg, det er i det her tilfælde.

Også Helge Fredslund (Nyt Odsherred) undrer sig over, at hundepensionen ikke kan få dispensation, når de to virksomheder i Hørve godt kan.

- Vi må have en rigid lovgivning, hvis ikke der kan ligge en hundepension på det sted der. Det giver ikke nogen mening i en landzone og i en kommune, hvor vi skal leve af vækst og udvikling. Det er så langt ude, som det næsten kan være, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Helge Fredslund (Nyt Odsherred) mener, at hundepensionen skal have dispensation på lige fod med de to virksomheder i Hørve.
Helge Fredslund (Nyt Odsherred) mener, at hundepensionen skal have dispensation på lige fod med de to virksomheder i Hørve. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Sager kan ikke sammenlignes

Ifølge borgmester Thomas Adelskov (S) kan de to sager med henholdsvis dispensationen til de to virksomheder i Hørve by og manglen på sammen til hundepensionen dog ikke sammenlignes.

- Det ville vi gerne, hvis det var muligt, men lovgivningen er sådan, at vi kan ikke lave en lokalplan, der gør det lovligt med hundepension, siger han og tilføjer:

- Det er forskellige regler og forskellige paragraffer i lovgivningen, som gør, at det ikke er muligt at hjælpe hundepensionen.

Læs også
Strid om kæmpesommerhuse fortsætter - Venstre stemmer for nedrivning
Læs også
Strid om kæmpesommerhuse fortsætter - Venstre stemmer for nedrivning

Borgmesteren lader forstå, at sagen ærgrer ham, men at der ikke er noget at gøre.

- Den juridiske rådgivning til byrådet er, at når det kommer til en retssag, så vil kommunen tabe, og man ville risikere, at skatteborgerne skulle betale erstatning enten til virksomheden eller naboerne, hvis vi traf sådan en beslutning (om at give dispensation til et hundepensionat, red.).

Der falder en dom i det civile søgsmål i løbet af efteråret.


Nyhedsoverblik