¨

Busruter lukker - nu skal politikerne smage deres egen medicin

Arkivfoto Foto: TV ØST

Færre busser og afgange er virkeligheden i Odsherred Kommune efter besparelser på den kollektive trafik.

Fra den 9. december skal Odsherred Kommune spare to millioner kroner på den offentlige transport. I stedet skal Flextrafik overtage en del af de kunder, som før ville have benyttet busserne.

- Vi tror på, at det bedre kan betale sig i stedet for at køre med halvdyre, tomme busser om aftenen. Sådan er det jo desværre ofte her i kommunen, at busserne langt fra er fyldte, og det er ikke rentabelt, siger borgmester Thomas Adelskov (S) til TV ØST.  

For at imødekommende passagererne i den kollektive trafik har politikerne i byrådet i stedet nedsat startgebyret for flexture. Fremover vil en tur koste 24 kroner for ti kilometers kørsel. Tidligere har det kostet 36 kroner for samme tur. 

Det er mange pensionister, der bruger busserne, og nu kan de i stedet blive hentet ved kantstenen og blive sat af, hvor de skal hen

Thomas Adelskov (S), borgmester i Odsherred Kommune

- Vores vurdering er, at det vil give et mere fleksibelt tilbud. Det er mange pensionister, der bruger busserne, og nu kan de i stedet blive hentet ved kantstenen og blive sat af, hvor de skal hen. Derfor giver vi et tilskud til det, siger borgmesteren.  

Vil betale politikernes flexture 

Den manøvre har til gengæld fået en del opmærksomhed. Flere borgere har meldt sig til at betale en måneds gratis transport til kommunalpolitikerne, så de kan mærke, hvor besværlig en løsning det er.   

Det er blandt andre Jacob Antvorskov fra Hørve, der står bag denne gimmick.

Det er billigt, godt og fornuftigt, men der kan sikkert godt være nogle børnesygdomme i den løsning

Jacob Antvorskov (Alternativet)

Til kommunalvalget stillede han op for Alternativet, og nu har han tilbudt at betale samtlige kommunalbestyrelsesmedlemmers rejseudgifter til flextrafik, så de selv kan opleve på egen krop, hvad det vil sige.

- Det har i årevis irriteret mig, at dem, der bestemmer over den offentlige transport, ikke selv bruger den. Jeg synes, det er billigt, godt og fornuftigt, men der kan sikkert godt være nogle børnesygdomme i den løsning, og det vil vi helt sikkert opdage, når politikerne bruger det. Så kan vi håbe på, at det bliver løst med det samme, siger Jacob Antvorskov (Alternativet). 

Derfor opfordrer han politikerne til at sende ham en SMS med et billede af dem selv i en Flextrafik-bil, og så sender han dem 24 kroner på Mobilepay.  

Disse busruter rammes 

  • Al busbetjening ved Næsdalområdet i Asnæs nedlægges. 
  • Strækningen Fårevejle Kirkeby-Asnæs-Høve nedlægges. 
  • Strækningen Ordrup-Kårup-Fårevejle Kirkeby nedlægges. 
  • Buslinje 567 og 568 mellem Ordrup Næs, Fårevejle og Asnæs nedlægges og erstattes af en enkelt busrute, der kører mellem Asnæs og Ordrup. 
  • Buslinje 563 mellem Nykøbing Sjælland og Højby via Klint kommer kun til at fungere som skolebus.  
  • Samtidig besluttede Region Sjælland i efteråret at lukke Rute 666 mellem Odsherred og Høje Taastrup.
Se mere

Også en lokal håndværker samt Ulla Margrethe Hansen, der var opstillet for Konservative til kommunalvalget, har besluttet at spæde til, når politikerne kaster sig ud i en rejse i den kollektive trafik. 

Borgmester: Sjov gimmick 

Og selvom der i sidste ende er tale om politiske drillerier, bliver ideen vel modtaget.

- Det er en meget sjov gimmick. Vi har diskuteret kollektiv trafik i Odsherred rigtig mange gange. Vores ambition har også været, at det skulle være gratis at tage offentlig transport, men det er vanskeligt, fordi mange også skal med toget i sammen forbindelse, og så kommer de alligevel til at betale, siger borgmester Thomas Adelskov og tilføjer:

- Nu forsøger vi os med denne her løsning.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App