Bosted nægter at betale bøde efter drab på medarbejder

Bostedet Ørbækskilde afviser at betale bøde for overtrædelse af arbejdsmiljøloven. Bøden er udstedt, efter en medarbejder blev stukket ihjel med kniv

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Bostedet Ørbækskilde i Fårevejle i Odsherred skal nu møde i Retten i Holbæk. 

Det skal de, fordi de ifølge anklagemyndigheden hos Midt- og Vestsjællands Politi har overtrådt arbejdsmiljølovgivningen og ikke har betalt den bøde, politiet har udstedt. 

Det oplyser specialanklager Camilla Melding til TV2 ØST.

Det er Arbejdstilsynet, der har anmeldt sagen til politiet. Det skete efter at tilsynet var på besøg på bostedet i forbindelse med drabet på pædagog Yamma Ahamadzai den 30. december 2020. 

Efter en uoverensstemmelse mellem pædagogen og en beboer på institutionen stak beboeren den 29-årige pædagog 16 gange med en springkniv. To af knivstikkene ramte Yamma Ahamadzai i brystet, hvilket endte med at tage livet af ham. 

Beboeren blev i Retten i Holbæk i september sidste år dømt for manddrab og fik en anbringelsesdom på en retspsykiatrisk afdeling på ubestemt tid.

Institutionen Ørbækskilde har klaget over påbuddene, men har ikke fået medhold.
Institutionen Ørbækskilde har klaget over påbuddene, men har ikke fået medhold.

Fik to strakspåbud

Selvom det var en springkniv og ikke en af institutionens egne knive, der blev anvendt til drabet, bemærkede Arbejdstilsynet ved besøget, at institutionens knive ikke var bundet fast i køkkenet. 

Derfor udstedte de et strakspåbud til Ørbækskilde, der går på, at der ikke må være let adgang for beboerne til farlige knive og genstande, der kan anvendes som våben. Derudover fik institutionen et strakspåbud, der omfattede, at de ansatte ikke må være på arbejde alene.

Institutionen har klaget over påbuddene, men har ikke fået medhold, ligesom de heller ikke har betalt den bøde, politiet har udstedt. Derfor ender sagen nu i retten, men er ifølge specialanklager Camilla Melding endnu ikke berammet.

TV2 ØST har kontaktet Ørbækskilde, men det har ikke været muligt at få en kommentar fra lederen af bostedet, Pernille Thrane.