Bosted efter knivdrab: - Det var en akut opstået situation

En 29-årig medarbejder på bostedet Ørbækskilde i Fårevejle blev knivdræbt. Det var en akut opstået situation, som bostedet ikke kunne forudse, siger de.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En 29-årig mandlig medarbejder mistede livet den 30. december, da han blev knivdræbt på Riisvej foran bostedet Ørbækskilde i Fårevejle.

Kort tid efter hændelsen anholdt politiet en 19-årig beboer på opholdsstedet, som er blevet varetægtsfængslet i surrogat til den 26. januar 2021.

TV2 ØST kunne søndag fortælle, at den afdødes familie er i dyb chok og fortæller, at den 29-årige medarbejder forud for drabet havde flere konflikter med en 19-årig beboer. 

Nu tager bostedet Ørbækskilde bladet fra munden.

Det tyder på, at de var en situation, som Opholdsstedet Ørbækskilde ikke kunne forudse, da en ansat onsdag blev knivdræbt.

Det udtaler Susanne Kaufmann, bestyrelsesformand for Ørbækskilde, i en pressemeddelelse, skriver Ritzau:

- Vi undersøger naturligvis indgående, om vi som institution kunne have gjort noget anderledes, som kunne have forhindret den tragiske forbrydelse. Foreløbig tyder alt dog på, at det er en akut opstået situation, som vi ikke kunne forudse og som uden varsel udviklede sig fatalt.

Bestyrelsesformand: - Vi er alle dybt rystede

Ifølge bestyrelsesformanden har hændelsen påvirket medarbejderne på bostedet i alvorlig grad.

quote Vi er alle dybt rystede og ulykkelige over på så uforståelig vis at have mistet en dygtig kollega

Susanne Kaufmann, bestyrelsesformand for Ørbækskilde

- De sidste dage har været de tungeste i Ørbækskildes historie. Vi er alle dybt rystede og ulykkelige over på så uforståelig vis at have mistet en dygtig kollega og et højt værdsat menneske. Vores varmeste tanker går til den afdødesfamilie og pårørende, der på tragisk og helt urimelig vis har mistet deres søn, bror og ven, meddeler Susanne Kaufmann.

Af pressemeddelelsen fremgår det, at alle på Ørbækskilde er  meget berørte, og både beboere og medarbejdere har modtaget psykologisk krisehjælp –og modtager den stadig i det omfang, det er nødvendigt.

Afventer politiets opklaring

De seneste par dage har flere medier skrevet om, at den 29-årige medarbejder forud for drabet har haft flere konflikter med en 19-årig beboer på bostedet, ligesom broren til medarbejderen har fortalt om, hvor chokeret familien er over hændelsen.

- Vi er klar over, at forskellige oplysninger og spekulationer omkring drabet er blevet omtalt og delt mange gange på de sociale medier. Af både juridiske og etiske grunde kan vi ikke forholde os til oplysningerne. Vi vil gerne opfordre til, at man ikke drager forhastede konklusioner om,hvad der er sket, men afventer at myndighederne har haft mulighed for at komme til bunds i sagen.

Bostedet har søndag sendt en fuld redegørelse over forløbet forud for og efter tragedien til Socialtilsyn Øst –ud fra al den viden, de har til rådighed.

- Omstændighederne omkring selve drabet er en sag for politiet, som er i fuld gang med opklaringsarbejdet. Vi samarbejder tæt med både politi og de ansvarlige myndigheder –ikke mindst for at forstå det fulde hændelsesforløb, oplyser bostedet.

- Vi afventer politiets udmelding herom, og indtil da har vi ikke yderligere kommentarer.

Bosted har fået to strakspåbud

Arbejdstilsynet har udstedt to strakspåbud til bostedet Ørbækskilde. Hvis ikke bostedet retter op på de forhold, som det har fået strakspåbud for, risikerer det at få bøder.

Tilsynet kontaktede onsdag bostedet og har været forbi til et tilsyn torsdag.

- Hensigten med tilsynet er at undersøge om arbejdsmiljøloven er blevet overtrådt, oplyser Arbejdstilsynet.

Arbejdstilsynet anser det for at være en arbejdsrelateret dødsulykke.