Bornholm truer Lammefjords-rekord

Flere eksperter har udnævnt Lammefjorden til at være Danmarks laveste punkt - men nu vil Bornholm have titlen: Et stenbrud er nemlig dybere end Lammefjorden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er ikke længere enighed om, at Lammefjorden har Danmarks laveste punkt. Det har flere eksperter ellers sagt, men nu vil Bornholm have fat i titlen.

- Vi har det laveste punkt her på Bornholm, siger Rasmus Pørksen, som er landmåler på Bornholm for landinspektørfirmaet TPC.

I dag blev et stenbrud i Knudsker nordøst for Rønne målt til at være 22 meter dybere end havets overflade. I Lammefjorden er der et punkt, som er 7,5 meter under havets overflade.

- Bornholm er jo et hul i jorden. Enhver kan grave et hul i jorden. Det er nærmest minedrift, de har lavet derover. Det er jo forskellige ting. Skal vi så også tale om, hvem der har den dybeste brønd i Danmark?, spørger Jørgen Stoltz, der er naturvejleder i Odsherred.

På Bornholm mener de til gengæld godt, at det kan sammenlignes.

- Begge steder er menneskeskabte. Lammefjorden ville jo ikke være tørlagt, hvis ikke folkene havde bygget dæmningen og pumpet vandet ud. Hver dag pumper de vand ud, siger Rasmus Pørksen.

Jørgen Stoltz holder fast i, at Lammefjorden har det laveste punkt.

- Bornholm kan prale med, at de har gravet det dybeste hul, siger han.