Borgerværn i Hørve: Det har gjort en stor forskel

Mængden af kriminalitet i Hørve og Vallekilde er faldet voldsomt, siden borgere for fem år siden startede en borgerværnsgruppe på Facebook.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For to dage siden vågnede Søren With fra Hørve midt om natten, fordi der var larm udenfor. Han løb ud med sin lygte, og her fandt han en gruppe unge drenge i fuld gang med at vælte skraldespanden ved naboen.

Med det samme gik han ind i byens borgerværnsgruppe på Facebook, som han selv har været med til at stifte, for at advare andre om de unge drenge, der var ude for at lave hærværk.

Og den form for borgerværn er effektiv, slår Søren With fast.

- For fem år siden, da vi startede gruppen, oplevede vi en stigning af indbrud i byen. Der kunne være op mod 11 indbrud på en enkelt weekend. Men efter vi startede gruppen, så faldt tallet voldsomt. Det var helt nede på nul en overgang, siger han.

Mangel på politi i området

Hørve og Vallekilde kæmper som så mange andre små lokalsamfund med, at politiet ikke er særligt synlige på gadeplan. Og derfor er der behov for, at naboerne holder øje for hinanden.

- Der er mangel på politi i vores område. Det er der. Men vi må jo også erkende, at vi er en lille landsby, så vi kan måske heller ikke lægge beslag på en patrulje hele tiden. Hvis vi selv kan hjælpe til, så gør vi det, siger Søren With.

Facebook-gruppen fungerer som en form for vidensdeling mellem borgerne i byerne. Og der bliver også samarbejdet på tværs af lokalsamfundet med andre borgerværnsgrupper.

- For eksempel er der en gruppe i Fårevejle, og så deler vi viden med hinanden, hvis der for eksempel har været indbrud eller hærværk der, siger Søren With og tilføjer:

- På den måde får vi et større overblik. Naboovervågning fungerer jo også kun, hvis mange er med. Jeg kan jo kun holde øje med mine naboers huse, for jeg kan ikke se, hvad der sker en kilometer væk.

Borgermøde på mandag

Foruden gruppen på det sociale medie, så holder naboværnsgruppen også borgermøder, hvor blandt andet politiet og sikringsselskaber kommer forbi for at fortælle om, hvordan man bedst sikrer sin bolig, og hvad man skal tænke på, inden man kaster sig ud i natten på jagt efter en tyveknægt.

- Vi har stor succes med den slags møder, siger stifteren af borgerværnsgruppen.

Næste borgermøde i nabogruppen finder sted mandag den 20. februar klokken 19 i Vallekilde Hørve Fritidscenter.