¨

Borgen i Kelstrup

Den er godt skjult i den lille landsby Kelstrup ved Vig i Odsherred. Men den gemmer på gode gamle historier og en enkelt overraskelse.

Der er ikke meget tilbage af borgen fra starten af 1300-tallet og lige nu er det meste gemt under sneen. Men da den blev bygget var det med halvanden meter tykke mure, en otte meter bred voldgrav fyldt med vand og teglsten.

Borgen tilhørte en adelsfamilien og de boede godt der. Odsherred var dengang meget vådt og er først blevet til fast land, da det blev inddæmmet. Så det har været svært for fjender at komme frem til borgen. At borgen er bygge i sten og havde tegltag viste, at det var en familie, der var temmelig godt ved muffen.

Og så havde de en for datiden meget spændende installation - et skur med WC. Her kunne man gå ud for sig selv, når man skulle. Det våde løb ud, men det tørre blev samlet op og brugt til gødning på markerne.

Omkring 1390 har Margrethe den 1. nok købt gården, fjernet teglene for at genbruge dem og ellers ødelagt den. Adelen havde fået for meget magt og så måtte en dronning jo være kreativ.

Se mere om det gamle bygningsværk i udsendelsen.

28:36 Luk video

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App