Bodil-ramte venter stadig

Siden oversvømmelserne efter stormen Bodil har de ramte husejere ventet på afgørelser om erstatning, og de er ved at miste tålmodigheden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Birger Ottesens hus i Egenæs har været ubeboeligt siden oversvømmelserne i december. Den sidste tid har han boet i en campingvogn i indkørslen i frostgrader. Men søndag sagde hans datter stop.

- Jeg frøs jo hele tiden. Så i søndags sagde Dorthe, at nu kommer jeg sgu og henter dig.

Så nu bor han hos datteren Dorthe i Herlufmagle. For ligesom utallige andre, hvis ejendom blev ramt af oversvømmelserne, så har han stadig ikke fået en afgørelse på, om han kan få erstatning.

-Hvad sjer der? Hvordan vurderes det? Hvad betyder det økonomisk for mig? Uvisheden er det værste, siger Birger Ottesen til TV2 ØST.

Vandet svømmede ind over Egenæs

Birger Ottesen er ikke den eneste, der efterhånden har ventet længe. I Egenæs i Odsherred, hvor han bor, blev en lang række huse ramt. John og Irene Petersen viser TV2 ØST rundt til flere, der blev hårdt ramt.

-Der er alle gulvbrædderne revet op, og de hårde hvidevarer ødelagt, fortæller de og peger mod et hus, som er præget af den store bunke træ samt en stabel hårde hvidevarer, der er samlet udenfor.

De viser også rundt i en genbos hus – et hus, hvor de tømmer den ene af de tre affugterer, der hele tiden kører.

- Gulvet er revet op, 30 centimeter af væggene er savet af og fjernet og isoleringen fjernet. Det er… meget voldsomt, siger John Petersen.

I indkørslen til samme hus er en kæmpe bunke puder, dyner, fjernsyn og andet inventar samlet – lige til at smide ud.

Heldigvis stoppede vandet nogle meter fra deres hus, så det var kun en fryser, nogle græsslåmaskiner og udhuset, der blev ødelagt.

Så det er især på de hårdt ramte naboers vegne, de er frustrerede.

- Det har godt nok taget lang tid – det kunne godt have gået noget hurtigere, siger Irene Petersen.

Ny lov skal hjælpe

På Christiansborg er politikerne ved at føre en ny lov igennem. Den skal revidere, hvordan skaderne skal takseres – men hvordan og hvor meget er ikke afgjort endnu. Til gengæld kommer der hjælp til de hårdest ramte.

- Vi kommer til at hjælpe mere med genhusning. Så de, der virkelig har fået deres hjem ødelagt og skal genhuses, også kan blive det, siger erhvervsordfører Benny Engelbrecht (Soc. Dem.).

Derudover garanterer Benny Engelbrecht, at statskassen er klar til at træde til, hvis stormrådets pulje løber tør.