Familier fik ødelagt deres hjem under storm - nu får de hjælp til kystsikring

Efter oversvømmelse hjælper Odsherred Kommune nu boligejerne på havnen i Nykøbing Sjælland med at undersøge muligheden for kystsikring.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Hver gang, der er højvande, så er vi ude at tjekke, hvor højt det står.

Sådan siger beboer Nina Pind om den usikkerhed, der siden stormen Bodil i 2013 har huseret hos kanalhusene ved Nykøbing Sjællands ejere.

Derfor hilser hun Odsherred Kommunes hjælpende hånd velkommen. En hjælp, der forhåbentlig skal sørge for, at kanalhusenes ejere ikke ender i samme knibe, som i 2013.

I 2013 blev husene, der er bygget for lavt, nemlig oversvømmet af stormen Bodil. Private billeder fra dagene omkring viser, hvordan vandmasserne indtog husene.

Stormen Bodil fik ifølge Nina Pind vandet til at stige langt over gangbroens kant.
Stormen Bodil fik ifølge Nina Pind vandet til at stige langt over gangbroens kant. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Nina Pind fortæller, at vandet steg så meget, at det stod så højt inde i deres have, at der på et tidspunkt var en svane, der svømmede rundt derinde. Og vandet fandt også vej ind i huset.

Det var et dyrt svanebesøg i haven. Stormens ødelæggelser betød, at alle husene måtte renoveres for omkring en halv million kroner hver.

Nina Pind og hendes mand fik besøg af en svane, der kom svømmende ind i deres have.
Nina Pind og hendes mand fik besøg af en svane, der kom svømmende ind i deres have. Foto: Privatfoto 2013 - Nina Pind

Nu kan første skridt tages

Siden stormen er der ikke sket forandringer på havnen. Men i 2019 besluttede en gruppe lodsejere sig for, at kanalhusene skulle beskyttes mod fremtidige storme med en stormflodssikring.

- Der er nogen, der er bekymrede og nervøse for, hvornår det sker igen. Det er jo ikke et spørgsmål om det sker. Det er et spørgsmål om, hvornår det sker, siger Nina Pind.

Lodsejerne skal selv finansiere en stormflodssikring, men får altså en hjælpende hånd fra Odsherred Kommune, så de kan komme i gang med projektet.

Hjælpen kommer i form af et lån på 200.000 kroner, der skal bruges til at undersøge, hvilken løsning, der bedst kan betale sig.

- Vi tænker, det er begyndelsen til et projekt. Nu kan vi komme i gang med at få undersøgt, hvilken betydning det har for vandmiljøet i havnen. Og vi kan begynde at få nogle tekniske løsninger på, hvordan det rent praktisk kan laves, siger Nina Pind.

Læs også
Nykøbing Sj: 100 personer fylder sandsække som sikring mod Urd
Læs også
Nykøbing Sj: 100 personer fylder sandsække som sikring mod Urd

Hvis projektet bliver realiseret, får kommunen pengene igen. Hvis ikke mister kommunen pengene.

- Kommunen skal altid være med til at understøtte borgerne og sikre, at de ikke bare får vand ind alle steder. Og her er der nogle lokale private mennesker, der står med en opgave, siger Felex Pedersen (S), byrådsmedlem, Klima- og Miljøudvalget, Odsherred Kommune.

På havnen er der lidt uenighed om, hvordan kystsikringen skal løses. Derfor ved lodsejerne endnu ikke, hvordan projektet skal se ud. Men nu kan de tage første skridt med ro i maven og tørre huse, når næste storm rammer.


Nyhedsoverblik