Bæredygtighed diskuteres i Odsherred: - Det er noget, vi skal gøre i fællesskab

Bæredygtighed er det helt store tema i femte udgave af Folkemødet i Odsherred.

Spørgsmål om klimaforandringer og bæredygtighed har fyldt meget de senere år. Og det er også emner, der har præget folkemøderne her i vores region.

Både folkemødet på Møn og Madens Folkemøde på Lolland har haft dem på programmet, og i denne weekend bliver der diskuteret klima og bæredygtighed på Den Rytmiske Højskole i Jyderup ved Vig i Odsherred.

Læs også
Folkemøde for fjerde gang i Odsherred: - Jeg bliver stolt af min kommune
Læs også
Folkemøde for fjerde gang i Odsherred: - Jeg bliver stolt af min kommune

Lørdag er der nemlig den femte udgave af Folkemødet i Odsherred, der denne gang sætter fokus på, hvordan vi passer bedst muligt på vores jord. 

- Det er vigtigt, at kommunen hænger sammen, og vi får taget nogle samtaler med hinanden om svære ting , og det kan bæredygtighed godt være. Vi skal sammen få inspireret hinanden til at finde nogle gode løsninger, siger Karina Vincentz (Nyt Odsherred), borgmester i Odsherred Kommune.

Kommunen har selv støttet arrangement med 250.000 kroner, mens også Den Rytmiske Højskole og andre lokale aktører er medværter. Og det er vigtigt, at vi alle bakker op, mener borgmesteren. 

- Det er svært at lægge sit liv om, og hvis vi skal leve mere bæredygtigt, så er der noget af den måde, vi har levet på indtil nu, som vi er nødt til lave på en anden måde. Hvis vi skal gøre det, så skal vi gøre det i fællesskab, og uden at vi peger fingre af hinanden. Vi skal bruge de positive erfaringer, vi har hver især, siger Karina Vincentz. 

Karina Vincentz (Nyt Odsherred) borgmester Odsherred Kommune.
Karina Vincentz (Nyt Odsherred) borgmester Odsherred Kommune. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Tøj til genbrug

Et af de emner, der fylder rigtig meget på festivalen er genbrug.

Røde Kors er blandt andet til stede for at tale om genbrugstøj, og de har en klar opfordring.

- Vi vil gerne have gode donationer i Røde Kors, og vi vil gerne have donationer, som folk er lidt i tvivl om. Vi ved jo, at nu skal vi til at sortere i den nye tekstilaffaldsfraktion, og der er utrolig stor usikkerhed omkring, hvad der er tekstilaffald. Derfor tilbyder vi, at I kan give det til os først, og hvis det har genbrugspotentiale, så er det langt bedre for miljøet. Så skal vi nok sørge for, at hvis det er affald, og vi ikke kan gøre noget med det, så kommer det til at gå til genanvendelse, siger Tina Donnerborg, chef for genbrug i Røde Kors. 

Tina Donnerborg, chef for genbrug i Røde Kors.
Tina Donnerborg, chef for genbrug i Røde Kors. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Der er dog allerede kommet langt større fokus på genbrug, mener Tina Donnerborg.

- Jeg oplever, der er en meget stor lyst til at kigge ind i genbrug. Folk er blevet mere klimabeviste, og de er blevet mere økonomiske beviste, og derfor ser de et potentiale i genbrug og går i genbrugsbutikkerne. Vi oplever, der er rigtig tryk på i vores butikker, siger Tina Donnerborg.

Genbrugshest   

Det er især også den yngre generation, som har fokus på genbrug.

Mange børn og unge var mødt op på folkemødet for at lave sin egen kæphest - af genbrugsmaterialer.

- Det er godt for klimaet, det er nemt og man kan finde mange fede ting, siger Alba Rex, der var med til at lave kæpheste. 

Læs også
Lokale folkemøder vinder frem: - Demokratiet er noget, vi skal kæmpe for hele tiden
Læs også
Lokale folkemøder vinder frem: - Demokratiet er noget, vi skal kæmpe for hele tiden

- Så behøves man ikke at købe noget nyt og smide det gamle ud efter kort tid. Når man har lavet det selv, så synes man det er bedre og sjovere, siger Sol Bach, der også var med til at lave kæpheste.

På fredag er der Ungefolkemøde på Odsherreds Gymnasium, og her er Klima og bæredygtighed også en vigtig del af dagsordenen.

Alba Rex lavede sin egen kæphest på folkemødet.
Alba Rex lavede sin egen kæphest på folkemødet. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST