Atter kritik fra torturkomité

Det er i direkte strid med konventionen om menneskerettigheder, at en patient på det psykiatriske hospital Sikringen har været spændt fast i bælte stort set hver eneste dag siden slutningen af 2001. Sådan lyder det nu fra Europarådets Torturkomité.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kritikken kommer, efter at Politiken har fortalt om den 27-årige Abdulle Ahmed, der er indlagt på landets eneste højsikrede hospital, hvor de mest sindssyge patienter og farligste psykiatriske patienter er indlagt. Patienten blev dømt til behandling for overfald på personalet, da han som teenager var indlagt på psykiatriske afdelinger på Aalborg Sygehus.

Den islandske psykiater Petúr Hauksson stod i spidsen for torturkomiteens delegation, der besøgte Danmark sidste år, og var også med under forrige besøg i 2002. Inspektionerne mundede ud i to kritiske rapporter om Danmark.

- Jeg mødte den omtalte patient i 2002, og da var han i bælte. Jeg mødte ham igen i 2008, seks år senere, og da var han stadig i bælte. Det var en stor skuffelse for mig at se det. Det er nedværdigende at spænde en patient fast i bælte over en så lang periode, og det strider mod menneskerettighedskonventionens artikel 3, som forbyder tortur samt nedværdigende behandling og straf«, siger Petúr Hauksson til Politiken onsdag.

Han understreger, at der ingen undtagelser er fra den artikel. Det betyder ifølge psykiateren, at den danske stat har pligt til at få gjort ende på brugen af langvarig tvang mod patienter på de psykiatriske hospitaler:

- Vi siger vores mening. Vi er ingen domstol, men menneskeretsdomstolen har brugt vores mening som grundlag for adskillige domme gennem tiden«, siger han til Politiken.

/ritzau/