Arbejder fire dage om ugen - medarbejdere i Odsherred hylder forsøg

Siden midten af september har medarbejdere i Odsherred Kommune kun arbejdet fire dage om ugen. Foreløbig er medarbejderne begejstrede for de nye arbejdstider.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fire dage om ugen sidder Flemming Andersen ved sit skrivebord i kommunens byggesagsteam.

Men hver fredag er der tomt ved hans plads, for der holder han fri.

- Man får så lang en weekend, så man kan nå at komme helt ned og slippe arbejdet, inden man møder igen om mandagen, så det er helt perfekt, lyder det fra Flemming Andersen.

quote Jeg kan jo kun tale for mig selv, og i min optik er der helt klart kun fordele

Flemming Andersen

Ligesom Flemming Andersen holder 292 ansatte på rådhuset fri hver fredag. Til gengæld har de fået længere arbejdsdage de andre fire dage om ugen.

Længere arbejdsdage

De ansatte skal for eksempel arbejde en halv time længere tre dage om ugen, mens den sidste dag bliver en ti timers arbejdsdag. Men de længere arbejdsdage generer ikke Flemming Andersen:

- Vi har fået større fleksibilitet, så vi i princippet selv kan bestemme, hvilke dage vi vil arbejde længe, så vi er ikke så fastlåste i arbejdstiderne, som vi har været førhen, det ser jeg en stor fordel i, fastslår han.

Artiklen fortsætter under billedet.

medarbejderne i Odsherred Kommune er glade for de nye arbejdstider, der betyder, at de kun skal arbejde fire dage om ugen.
medarbejderne i Odsherred Kommune er glade for de nye arbejdstider, der betyder, at de kun skal arbejde fire dage om ugen. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Den fire dages arbejdsuge er en del af et forsøg, der skal vare i tre år.

Odsherred Kommune er den første offentlige arbejdsplads i landet til at indføre en firedages arbejdsuge. 

Forsøget blev skudt i gang i midten af september, og både medarbejdere og tillidsrepræsentanter har taget godt imod det nye tiltag.

- Jeg synes, vi er kommet rigtigt godt fra start, så jeg er rigtig positiv, jeg synes mine kollegaer er rigtig positive, så jeg håber, det er noget, vi kører videre med i hele perioden ud, siger Eva Haupt-Jørgensen, der er HK-fællestillidsrepræsentant i Odsherred Kommune.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Nye arbejdtider skal skabe større arbejdsglæde

Blandt kommunens direktion er håbet for fremtiden stor:

- Vi håber, at vi ved at ændre arbejdstiden kan skabe noget mere arbejdsglæde, skabe en bedre situation i forhold til rekrutteringen og blive bedre til at fastholde medarbejderne, så man simpelthen bare får en større medarbejdertilfredshed, siger Claus Steen Madsen, der er kommunaldirektør.  

Faktisk er det svært at finde en eneste, der ikke roser det nye tiltag.

Er der kun fordele og gode ting at sige om de nye arbejdstider?

- Jeg kan jo kun tale for mig selv, og i min optik er der helt klart kun fordele. Jeg kan godt se, at de, der har børn, som skal afleveres og hentes, godt være lidt pressede med at få tiden til at hænge sammen, så vi må håbe, at vi kan få landet en løsning, så vi kan fortætte efter forsøgsperioden, siger Flemming Andersen.

Længere åbningstider på kommunen

Blandt borgerne er der også blevet taget godt imod det nye tiltag, der betyder, at kommunen holder længere åbent mandag til torsdag.

odsherred_kommune.jpg
Læs også
Første gang i Danmark: Ansatte i Odsherred Kommune slipper for at arbejde fredag
odsherred_kommune.jpg
Læs også
Første gang i Danmark: Ansatte i Odsherred Kommune slipper for at arbejde fredag

- Jeg synes, det er udmærket. Det er sjældent, at jeg har brug for det, men for dem, der har brug for at komme der i tide og utide, er det jo rart at have andre tider, siger Per Nissen fra Nykøbing Sjælland.

- Det er dejligt, at man har den mulighed, siger Matthias Petersen fra Hørve.

Flere ændringer på tegnebrættet

Faktisk går det så godt, at kommunen nu overvejer, at endnu flere medarbejdere skal omfattes af den firedages arbejdsuge, blandt andet medarbejderne i kommunens dagtilbud.

- Det er tanken, at vi ud over de cirka 300 medarbejdere, som er omfattet af den her model på rådhuset, også vil se på, hvad vi kan gøre for andre ansatte i kommunen, hvordan de kan påvirke og indrette deres arbejdsdag, så det også skaber bedre motivation, mere arbejdsglæde og bedre vilkår for rekruttering, siger kommunaldirektør Steen Claus Madsen.

Odsherred kommunaldirektør håber, at de ændrede arbejdstider vil gøre det nemmere at tiltrække medarbejdere til kommunen.
Odsherred kommunaldirektør håber, at de ændrede arbejdstider vil gøre det nemmere at tiltrække medarbejdere til kommunen. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST
Fire-dages arbejdsuge i Odsherred Kommune
Læs også
Kan holde fri hver fredag - Odsherred skyder forsøg med firedages arbejdsuge i gang
Fire-dages arbejdsuge i Odsherred Kommune
Læs også
Kan holde fri hver fredag - Odsherred skyder forsøg med firedages arbejdsuge i gang