Afføring i grøften: Spildevandsanlæg i Odsherred kan ikke længere følge med

Spildevand fra sommerhuse i Odsherred havner i grøfter, og kommunen er derfor nødt til at kloakere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et sommerhus er ikke længere en træhytte med få men vigtige fornødenheder og en pæn afstand til naboen. Og det skaber problemer. 

Politiken skriver lørdag, at sommerhusområderne nu er så tæt befolkede og velbesøgte, at de eksisterende spildevandsløsninger ikke kan følge med. Og det hjælper ikke stort, at sommerhusene i stor stil udstyres med vaskemaskiner, opvaskemaskiner og efterhånden også spabade. 

I Odsherred Kommune, som er landets største sommerhuskommune, er kun 3000 af i alt 24.000 sommerhuse tilsluttet kloaknettet, skriver avisen. 

- Vi har en opvaskemaskine. Og det er der i de fleste sommerhuse nu til dags, siger Susanne Greiersen, der har sommerhus ved Gudmindrup Strand. 

Spildevand havner i naturen

Men maskinerne, der letter dagligdagen, har også en bagside.

quote - Hvis vi måler lige i nærheden af det her anlæg, kan vi måle bakterier

Ghita Hansen, direktør, Odsherred Forsyning

- Udfordringen er, at der er en masse spildevand, og man bruger sit sommerhus med vaskemaskine og opvaskemaskine - så er der noget spildevand, man skal af med, siger Ghita Hansen, som er direktør i Odsherred Forsyning.

Udledningen til de overbelastede septiktanke og nedsivningsanlæg havner også steder, hvor det er mindre ønskværdigt nemlig ved Vig Lyng, hvor Odsherred Forsyning har fundet tarmbakterier i grøften. 

- Hvis vi måler lige i nærheden af det her anlæg, kan vi måle bakterier, og i takt med, at der ophobes stoffer i jorden, og vores spildevand bliver mere problematisk med blandt andet penicilinrester i, så er det vigtigt, at vi sørger for, at vandet bliver renset, siger Ghita Hansen.

Derfor har Odsherred Kommune besluttet, at forsyningen skal kloakere sommerhusområderne, så der ikke længere skal bruges små tanke.