Ældre Sagen om plejehjems behandling af 83-årige Gurli: - Der er sket omsorgssvigt

Ældre Sagen rejser nu kritik af plejecentret Solvognen i Odsherred Kommune, efter at en 83-årig kvinde lå med blødning i mere end en måned.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Familien til 83-årige Gurli Sonja Hansen står nu frem med historien om deres mor, der sidste år boede på plejecentret Solvognen i Odsherred Kommune fra april til august. Anna Wilroth, der er seniorkonsulent hos Ældre Sagen rejser nu kritik af plejen: 

- Der er ingen tvivl om, at der er sket omsorgssvigt i det her tilfælde, siger hun til TV2 ØST. 

Anna Wilroth, seniorkonsulent hos Ældre Sagen.
Anna Wilroth, seniorkonsulent hos Ældre Sagen.

Gurli Sonja Hansen led af urinvejsinfektion, og hun havde blødt i mere end en måned, da familien fandt hende med blodforgiftning på plejecentret. Familien mener ikke, de havde fået besked om, hvor alvorligt det stod til.

- Det er så skræmmende, at det først er på hospitalet, vi opdager det. Der fik vi forevist fotos, og vi kunne ikke forstå, hvad der var sket. I plejehjemsjournalen kunne vi se, at hun havde grædt og ikke villet være her mere i stort set hele august måned, siger Inge Halldén, som er datter til nu afdøde Gurli Sonja Hansen.

quote Der skal reageres så hurtigt som muligt. Så snart man ser et skift i helbredet hos borgeren

Anna Wilroth, seniorkonsulent hos Ældre Sagen

På trods af at personalet i journalen flere gange skrev om kontinuerlige blødninger, så blev der aldrig skredet til handling, før familien fandt deres mor syg med blodforgiftning den 29. august. Seniorkonsulenten hos Ældre Sagen mener, at personalet skal reagere før:

- Der skal reageres så hurtigt som muligt. Så snart man ser et skift i helbredet hos borgeren, siger Anna Wilroth. 

Læs også
Slem blærebetændelse udviklede sig til blodforgiftning – familie kritiserer plejecenter
Læs også
Slem blærebetændelse udviklede sig til blodforgiftning – familie kritiserer plejecenter

Måtte ikke ske

Arne Mikkelsen (SF) er formand i Odsherred Kommunes social- og forebyggelsesudvalg, og han kan ikke acceptere hændelsesforløbet: 

- Der har været coronatravlhed, og alt er blevet omlagt. Men dét her er en af den slags hændelser, der ikke må ske, siger han til TV2 ØST. 

Arne Mikkelsen (SF), Formand i Social- og forebyggelsesudvalget i Odsherred Kommune
Arne Mikkelsen (SF), Formand i Social- og forebyggelsesudvalget i Odsherred Kommune

Udover at have blødt i mere end en måned ser det ud til, at der af flere omgange ikke er gået under 12 timer mellem bleskift. En enkelt gang ser der ud til at være gået 29 timer. Plejecentret mener, at skemaet er ufuldstændigt. Ifølge socialudvalgsformanden er plejecentrene nødt til at tage deres værktøjer alvorligt: 

- Hvis skemaet er ufuldstændigt, så er det værre end ingenting. Måske har det været fuldstændigt, og så er det uacceptabelt, at der kan gå op til 29 timer, hvor man ikke får skiftet ble, konkluderer han. 

Plejecentret Solvognen ligger i Højby i Odsherred Kommune.
Plejecentret Solvognen ligger i Højby i Odsherred Kommune.

For få ressourcer

Ifølge Ældre Sagen er Gurli Sonja Hansens sidste tid på Solvognen ikke unik.

- Vi ser jo desværre alt for ofte, at der sker omsorgssvigt. Det er fordi, ressourcerne er så få. Området er virkelig svækket efter mange års besparelser, siger Anna Wilroth til TV2 ØST. 

quote Det kommer nok til at koste noget, men det vil i hvert fald være noget, jeg prioriterer.

Arne Mikkelsen (SF), Socialudvalgsformand i Odsherred Kommune

Ifølge socialudvalgsformanden skal personalet på plejecentrene have bedre styr på deres værktøjer. Han mener, at efteruddannelse af personalet er vejen frem. 

- Det har noget at gøre med kompetenceudvikling, og personalet skal bruge de redskaber, vi har. Det kommer nok til at koste noget, men det vil i hvert fald være noget, jeg prioriterer, siger han. 

Rikke Kragh Iversen er centerchef for Omsorg og Sundhed i Odsherred Kommune, og hun medgiver, at der kan blive strammet op på plejecentret: 

- Der er ting, vi godt kunne have gjort bedre, og vi er kede af, at de pårørende har haft de her oplevelser. Vi skal tage mere initiativ og være mere fremme i skoene, siger hun til TV2 ØST.

VIDEO: Hør hvad centerchef Rikke Kragh Iversen siger til sagen her:

Rikke Kragh Iversen er centerchef for Omsorg og Sundhed i Odsherred Kommune, og hun medgiver, at der kan blive strammet op på plejecentret.

Samtidig mener hun dog, at det er Patientklagenævnet, som endeligt bør vurdere, om der er begået fejl:

- Jeg tror, det er rigtigt vigtigt, at sagen bliver undersøgt nærmere. Så har vi mulighed for at kunne få en tredje instans til at kigge med og se på, om vi har levet op til den faglige standard. 

De to døtre til Gurli Sonja Hansen håber, at der kommer flere ressourcer ud på plejecentrene. Inge Halldén (tv) og Susanne Jensen (th).
De to døtre til Gurli Sonja Hansen håber, at der kommer flere ressourcer ud på plejecentrene. Inge Halldén (tv) og Susanne Jensen (th).

Familien har sendt en klage til Patientklagenævnet. Gurli Sonja Hansens datter er godt klar over, at intet af det hjælper hendes mor nu, som døde en måned efter indlæggelse på Holbæk Sygehus. Alligevel mener hun, det er vigtigt, at historien kommer frem: 

- Vi har da et håb om, at der er nogen der får øjenene op for, at der er ikke ressourcer nok på de plejehjem. Det er der bare ikke, siger Inge Halldén.

Gurli Sonja Hansen fik det bedre efter behandlingen på Holbæk Sygehus. Hun døde dog en måned senere af dysfagi, der ikke hænger sammen med urinvejsinfektionen og blodforgiftningen.


Nyhedsoverblik