Ægtepar køber psykiatrihospital: Stedet er perfekt til bryllupper

De nye ejere af det nedlagte psykiatrihospital i Annebergparken syd for Nykøbing Sjælland har store planer med den fredede bygning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kræver en særlig passion for arkitektur og ældre bygninger at købe det mere end 100 år gamle, fredede psykiatrihospital i Annebergparken syd for Nykøbing Sjælland.

Og det er netop den forkærlighed for ejendomme af ældre dato, som man kan finde hos ægteparret Gitte Klausen og Morten Schantz fra Værløse, der har købt den største bygning, Grønnegården, på over 8.000 kvadratmeter til 14,5 millioner kroner.

quote Stedet emmer af flere skæbner, både triste og glædelige

Gitte Klausen, ny ejer af Grønnegården i Annebergparken

- Det har en helt fantastisk beliggenhed, og jeg ser en masse muligheder i stedet, fortæller Gitte Klausen.

- Det er svært at sige, hvad jeg faldt for, men det må være atmosfæren og selve stemningen derude. Stedet emmer af flere skæbner, både triste og glædelige. Det er bare et sted af en helt anden dimension.

Forelsket fra begyndelsen

Bygningen har været til salg siden maj sidste år. Interessen har været stor, men de rette købere har ladet vente på sig. Mellem jul og nytår var Gitte Klausen og Morten Schantz forbi ejendommen for første gang og blev straks betaget af stedet.

Morten Schantz og Gitte Klausen
Morten Schantz og Gitte Klausen. Foto: Katja Gasiorowski - TV ØST

- Jeg startede med at forelske mig i stedet. Senere kom idéerne til, hvad jeg kunne bruge det til, siger hun.

Oplagt sted til bryllupper

Annebergparken består af flere bygninger opført i årene 1913-1915 og huser både privat beboelse 
og institutioner. Selve Grønnegården bestod tidligere af både hospital, køkken og kirke.

Netop kirken, en stor festsal og de naturskønne omgivelser er noget, som sætter perfekte rammer for bryllupper, fortæller Gitte Klausen. 

Gense indslaget: Det mere end 100 år gamle tidligere psykiatriske hospital i Annebergparken i Nykøbing Sjælland er blevet solgt.

Foruden bryllupper ser Gitte Klausen også muligheder i at leje dele af bygningen ud til konferencer og kurser og tilbyde korte lejeperioder til virksomheder.

Ejer flere fredede ejendomme

Grønnegården er blot én ud af flere fredede bygninger, som ægteparret ejer. Til samlingen hører også to stokke i Nyboder og en ejendom i Stettin i Polen. Mens manden Morten Schantz passer sit IT-firma i Værløse, hvor Gitte Klausen også giver en hånd med, kører parret sideløbende flere renoveringsprojekter. 

Annebergparken.
Annebergparken. Foto: Nybolig Odsherred

Det er primært Gitte Klausen, der står for istandsættelsen.

- I starten havde jeg folk til at hjælpe mig, men efterhånden fandt jeg ud af, at jeg sagtens kunne klare det lige så godt selv, siger hun.

Artiklen fortsætter under billederne.

I omkring syv år renoverede Gitte Klausen den gamle brandstation i Hellerup, som er en bevaringsværdig ejendom.
I omkring syv år renoverede Gitte Klausen den gamle brandstation i Hellerup, som er en bevaringsværdig ejendom. Foto: Jon Lind
Da Gitte Klausen og Morten Schantz overtog brandstationen, havde stedet fungeret som tandlægeklinik i 30 år.
Da Gitte Klausen og Morten Schantz overtog brandstationen, havde stedet fungeret som tandlægeklinik i 30 år. Foto: Jon Lind

Inden ægteparret kastede sig over Grønnegården, renoverede Gitte Klausen en nedlagt brandstation i Hellerup. Det tog cirka syv år og krævede en tur på det lokalhistoriske museum for at ramme den originale udsmykning. Brandtationen er nu blevet solgt, og pengene er gået til projektet i Annebergparken.

Fra psykiatrihospital til asylcenter

I forbindelse med åbningen af det nye Psykiatrisygehus i Slagelse i 2015 blev psykiatrihospitalet flyttet. Dele af bygningerne blev i 2015 til 2017 lejet ud til Udlændingestyrelsen, der indrettede bygningen Lindehus til asylcenter for uledsagede flygtningebørn.

I 2016 valgte Region Sjælland, der ejede bygningerne, at sælge det til Ejendomsselskabet Freja Ejendomme for fire millioner kroner med en aftale om at dele overskuddet ved videresalg.

Det består Grønnegården af i dag