83-årig fik blodforgiftning på plejehjem - nu giver styrelse døtre medhold i klage

Gurli Sonja Hansen fik blodforgiftning på plejecenter, uden der blev reageret tilstrækkeligt. Nu rejser styrelse en række kritikpunkter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Søstrene Susanne Jensen og Inge Halldén er lettede.

Styrelsen for Patientklager har nemlig givet dem medhold i deres klage over plejecentret Solvognen i Højby, hvor deres mor, Gurli Sonja Hansen, boede og ikke modtog en sundhedsfaglig forsvarlig behandling af sine gentagne blærebetændelser, der – skulle det vise sig - udviklede sig til blodforgiftning.

- For det første er jeg megaglad for, at vi har fået ret i vores kritik af plejen af vores mor, men samtidigt har det jo også været en følelsesmæssig rutsjetur, fortæller Susanne Jensen.

- Jeg synes, det er skræmmende. Vi har jo stillet spørgsmål på spørgsmål til plejepersonalet, og vi synes, der har været en del arrogance og afstandtagen, fordi vi måske har været lidt irriterende, men det har jo været berettiget, viser det sig, supplerer Inge Halldén.

quote Da jeg ser pottestolen, er den fyldt med rent blod

Susanne Jensen, datter

Gurli Sonja Hansen led af urinvejsinfektion, og hun havde blødt i mere end en måned, da familien fandt hende med blodforgiftning på plejecentret. Familien mener ikke, de havde fået besked om, hvor alvorligt det stod til.

Reagerede ikke på blod i urin

I februar kunne TV2 ØST for første gang fortælle om Gurli Sonja Hansens forløb og hendes døtres kritik af plejecentret i Odsherred Kommune.

Forløbet startede den 29. august sidste år, da Susanne Jensen fandt sin mor i sengen på Plejecentret Solvognen i Højby i Odsherred Kommune. Gurli Sonja Hansen var konfus, feberramt og kunne ikke genkende sin datter, som hun ellers plejede at kunne.

Hun bad plejepersonalet om hjælp, og da de fik hendes 83-årige mor op på en pottestol, var det et chokerende syn, der mødte hende:

- Da jeg ser pottestolen, er den fyldt med rent blod. Personalet konstaterer urinvejsinfektion, fortalte Susanne Jensen til TV2 ØST i februar.

Susanne Jensen fik sammen med sine søskende indlagt deres mor på Holbæk Sygehus, hvor hun fik konstateret blodforgiftning forårsaget af urinvejsinfektionen.

Læs også
Slem blærebetændelse udviklede sig til blodforgiftning – familie kritiserer plejecenter
Læs også
Slem blærebetændelse udviklede sig til blodforgiftning – familie kritiserer plejecenter

Hvad familien først senere fandt ud af var, at plejecentret i mere end en måned op til indlæggelsen havde været klar over, at der var blod i Gurli Sonja Hansens urin.

- Vi fik hele tiden at vide, at der var fuldt kompetent personale til at passe vores mor, hvor vi jo stod og sagde, at det mente vi ikke, der var, siger Susanne Jensen i dag.

På plejecentret Solvognen fandt familien et skema over, hvor ofte - nu afdøde - Gurli Sonja Hansen fik skiftet sin ble. Ifølge skemaet gik der flere gange op mod 12 timer og en enkelt gang op til 29 timer.

Efterfølgende har plejecenterledelsen i kommunen forklaret, at der har været fejl i skemaet.

16 kritikpunkter

I Styrelsen for Patientklagers nye afgørelse er der i alt 16 kritikpunkter af plejecentret. De indbefatter blandt andet, at der ikke blev reageret forsvarligt på, at Gurli Sonja Hansen i august havde blod i urinen på daglig basis, og der var ikke nok vedholdende kontakt til lægen.

Styrelsen for Patientklager har givet familien medhold i deres klage over plejecentret Solvognens behandling af deres mor. I alt har de rejst 16 kritikpunkter.
Styrelsen for Patientklager har givet familien medhold i deres klage over plejecentret Solvognens behandling af deres mor. I alt har de rejst 16 kritikpunkter. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Ligeledes kritiserer styrelsen, at på trods af tiltagende mavesmerter, blodig urin og forværring i bleområdet, målte plejepersonalet ikke vitale værdier som blodtryk, puls eller temperatur for at undersøge, hvor syg Gurli Sonja Hansen egentlig var. Hun var heller ikke blevet smertedækket ordentligt på trods af næsten daglige notater, der beskrev, at hun var grædende af smerte.

- Det er jo en fuldstændigt tragisk historie og et oprørende eksempel på, hvor galt det kan gå, når et plejehjem ikke lever op til sine forpligtelser, siger Michael Teit Nielsen, der er vicedirektør i Ældre Sagen, om den kritik, som styrelsen retter mod plejecentrets behandling af Gurli Sonja Hansen.

Ifølge ham er der ikke tale om en enlig svale.

- Jeg ville ønske, jeg kunne sige, det var sjældent, men det kan jeg desværre ikke. Vi hører mange eksempler i Ældre Sagen – især fra pårørende, som de to døtre, der er involveret i den her sag, fortæller han.

Læs også
Ældre Sagen om plejehjems behandling af 83-årige Gurli: - Der er sket omsorgssvigt
Læs også
Ældre Sagen om plejehjems behandling af 83-årige Gurli: - Der er sket omsorgssvigt

Susanne Jensen og Inge Halldén er glade for, at de har haft mulighed for at tage kampen op, selvom det har kostet mange timer og kræfter.

- Vi har gennemgået min mors journal flere gange og har været heldige at have en fuldmagt, så vi kunne gøre det. De pårørende, der ikke har den mulighed, har ikke en jordisk chance, siger Inge Halldén.

Styrelsen for Patientklagers 16 kritikpunkter:

Styrelsen har lagt vægt på:


  • at der grundet restriktioner i forbindelse med COVID-19 ikke var mulighed for at holde en indskrivningssamtale med Gurli Sonja Hansen, hendes pårørende og de kontaktpersoner, som Gurli Sonja Hansen var blevet tildelt på Plejecenter Solvognen. Indskrivningssamtalen blev først afholdt den 23. juni 2020, dvs. næsten tre måneder efter, at Gurli Sonja Hansen flyttede ind. COVID-19 komplicerede fysisk fremmøde, men plejecentret burde have afholdt indskrivningssamtalen med de pårørende som en videokonference eller virtuelt møde, og det burde have været foregået i nær tilknytning til selve indflytningen.

Styrelsen kan oplyse at indskrivningssamtalen er en fælles forventningsafstemning hvor borger, pårørende og personale kan komme til orde. Der vil på et informationsmøde blive informeret om plejecentret og standarder for plejen samtidig med, at borgeren kan komme til udtryk med sine ønsker og mål. Det er vigtigt, at borger og pårørendes ressourcer bliver drøftet, således at plejen og samarbejdet kan tilrettelægges mest hensigtsmæssigt. Det var en vigtig information for personalet, at Gurli Sonja Hansen kunne finde på at sige nej tak til eksempelvis toiletbesøg, fordi hun ikke ville ulejlige personalet.

  • at Gurli Sonja Hansen burde have været bevilliget et nødkald ved indflytningen, eftersom hun opfyldte flere af kriterierne for at få et nødkald, herunder var klar, relevant og kunne bruge et nødkald på relevant vis. Gurli Sonja Hansen blev beskrevet som utryg og bange for, at der ville gå for lang tid mellem de faste besøg, og det betød meget for hendes følelse af at være i trygge hænder, at hun havde nødkald. Hun oplevede anfald af fantomsmerter i det paretiske ben, som krævede hurtig respons i form af personale, der kunne udlevere smertestillende medicin. Hun var bundet til enten seng eller kørestol, kunne ikke selv forflytte sig, og hun var afhængig af personalets hjælp.


Styrelsen kan hertil oplyse, at i vurderingen af behov for nødkald foretages der en fagligt begrundet individuel helhedsvurdering af funktionsevne og den samlede livssituation. Denne vurdering danner grundlag for, om borgeren kan bevilliges nødkald eller ej. Borgeren skal selv kunne aktivere selve nødkaldet, som består af en knap der skal trykkes på, hvis der er behov for hjælp fra personale. Gurli Sonja Hansen burde således have været bevilliget et nødkald ved indflytningen.

  • at Gurli Sonja Hansen ikke blev tilstrækkeligt smertedækket, idet der fra den 27. juli 2020 næsten var daglige notater, hvor det blev beskrevet, at hun var grædende af smerter. Plejepersonalet burde have taget kontakt til praktiserende læge med henblik på en øgning i den smertestillende behandling.

  • at Gurli Sonja Hansen havde tablet morfin, som kunne anvendes ved behov, og det havde været oplagt at bruge i forbindelse med bleskift og soignering af bleområdet. Der findes ikke dokumentation for, om der blev givet smertestillende ved behov, samt hvor ofte det blev givet. Gurli Sonja Hansen var siden sin apopleksi i 2019 i fast behandling med smertestillende, men dette var efter beskrivelserne af hendes smerteudbrud ikke tilstrækkeligt til at smertedække hende i august 2020.

  • at Gurli Sonja Hansen led af hyppige blærebetændelser og var i øget risiko for at få blærebetændelser. Hun modtog ikke en sundhedsfaglig forsvarlig behandling for sine gentagne blærebetændelser, idet plejepersonalet ikke tog prøver af urinen, som var repræsentative nok, og der blev dermed ikke med sikkerhed stillet den korrekte diagnose og iværksat den korrekte antibiotiske behandling. Der blev ikke iværksat indsatser, som kunne have forebygget de gentagne blærebetændelser, så som engangskaterisation og korrekt tømning af blæren.

Styrelsen kan oplyse, at blæren efter en større apopleksi ofte påvirkes, og borgeren vil få problemer med vandladning. Der er øget tendens til problemer med resturin (resiaualurin) i blæren, som danner grundlag for infektioner.

  • at plejecentret den 16. april 2020 kontaktede kontinens sygeplejerske, som gav plejepersonalet råd til, hvordan de kunne hjælpe Gurli Sonja Hansen. Det blev bl.a. foreslået, at plejepersonalet kunne blærescanne Gurli Sonja Hansen med henblik på at se, om der var problemer med resturin i blæren.


Styrelsen kan oplyse, at hvis der er resturin i blæren, kan borgeren være plaget af konstant overløb af urin, dvs. konstant sivende urin, hvilket kan have en meget negativ virkning på huden i bleområdet, som kontinens sygeplejersken oplyste i notat fra den 17. april 2020.

  • at kontinens sygeplejersken også gav råd om, hvordan allergi overfor bleer kunne afklares, hvilke plejecentret ikke effektuerede. Der blev oprettet en helbredstilstand i journalen, der hed ”problemer med inkontinens”, som skulle fungere som en handleplan for problemerne i bleområdet. Denne handlingsplan var meget mangelfuld, i det der manglede præcis målbar beskrivelse af problemet, og der var ikke en plan for at bedre eller hjælpe Gurli Sonja Hansen af med tilstanden. Ligeledes burde der have været en ugentlig opfølgning på problemet, hvilket ikke skete.

  • at der er den 7. august 2020 var fornyet kontakt til en kontinens sygeplejerske, hvilket var næsten to måneder efter første kontakt, som var alt for lang tid at lade gå med en opfølgning på et så stort problem. Den 16. august 2020 foreslog kontinens sygeplejerske endnu en gang, at plejecentret skulle forsøge med blærescanning, men dette blev ikke effektueret.

  • at der ikke blev reageret tilstrækkeligt og sundhedsfagligt forsvarligt på, at Gurli Sonja Hansen i hele august 2020 havde blod i urinen på daglig basis.

  • at der ved flere af de tablet behandlinger, som bliver ordineret til Gurli Sonja Hansen, lå en urinstix til grund for opstart af behandlingen. En urinstix kan kun bruges som indikator for, om der er blærebetændelse eller ej, men ved en borger som Gurli Sonja Hansen med tilbagevendende blærebetændelse, resturin, inkontinens og hyppige antibiotika kure, kan man ikke fastslå den rette antibiotisk behandling ud fra en urinstix. Kun når der foreligger mikroskopisk svar på prøven samt hvilken antibiotika, bakterierne er følsomme for, kan der være tale om en sundhedsfaglig forsvarlig behandling mod blærebetændelse. Der findes i journalen ikke dokumentation for, hvordan urinen blev taget fra til mikroskopi, og der blev foretaget yderst mangelfuld dokumentation omkring forekomsten og behandlingen af de tilbagevendende blærebetændelser hos Gurli Sonja Hansen, ligesom der heller ikke på noget tidspunkt blev lavet en status sammen med praktiserende læge.

  • at Gurli Sonja Hansens døtre havde oplyst over for plejecentret, at Gurli Sonja Hansen havde tendens til at blive rød i bleregionen, og det blev beskrevet i journalen, at Gurli Sonja Hansen ved indflytningen på plejecentret havde problemer med rød, øm og irriteret hud i bleområdet. Rødmen, irritationen, smerterne og hudløsheden i bleområdet tog til gennem klageperioden, og det blev samtidig beskrevet, at Gurli Sonja Hansen ændrede psykisk tilstand. Hun blev mere indadvendt og havde perioder, hvor hun var meget grædende. Personalet beskrev, at Gurli Sonja Hansen var grædende og smerteplaget ved bleskift den 27. juli, den 4. august, den 5. august, den 6. august, den 8. august, den 9. august og hver dag frem til indlæggelse den 29. august 2020.

  • at plejepersonalet ikke var vedholdende nok i forhold til at få Gurli Sonja Hansen set af praktiserende læge og få en lægefaglig vurdering af problematikken, idet problemet i bleområdet på daværende tidspunkt ikke var en plejeopgave, men en lægefaglig opgave. Plejepersonalet burde have reflekteret over, at der i en periode blev anvendt tre forskellige slags cremer til behandling af problemet og intet hjalp. Styrelsen kan oplyse, at det var et sygeplejefagligt ansvar at vurdere, om de forskellige præparater, der blev brugt, kunne bruges samtidigt, eller var kontraindiceret. Plejecentret foretog sig ikke denne vurdering.

  • at der i de sidste dage i august blev beskrevet tiltagende mavesmerter, blodig urin og forværring i bleområdet samt psykisk påvirkning. Plejepersonalet havde på trods af dette ingen kontakt til læge, der blev ikke lavet en undersøgelse af urinen, og der blev ikke målt nogen vitale værdier såsom blodtryk, puls, temperatur samt bevidsthedsniveau for at få en indikation af, hvor syg Gurli Sonja Hansen var.

  • at Gurli Sonja Hansen spiste og drak tilstrækkeligt, da hun ankom til plejecentret. Der var ikke ved indflytningen et ernæringsmæssigt problem, og hendes ernæringstilstand var over middel. Der blev målt en vægt på 76,5 kg, og i løbet af juli blev der behov for at købe bukser til Gurli Sonja Hansen i en større størrelse. Hun gav udtryk for at være meget tilfreds med maden på plejecentret. Dog blev Gurli Sonja Hansen i løbet af august 2020 beskrevet tiltagende træt, uoplagt og trak sig mere og mere ind i sig selv. Hendes ernæringstilstand påvirkedes også, da hun ikke havde den samme appetit længere. Den pludselige madlede var et symptom på, at Gurli Sonja Hansen ikke trivedes.

  • at plejepersonalet ikke reagerede tilstrækkeligt den 29. august 2020, da Gurli Sonja Hansens tilstand var meget forværret, idet der var indikation for indlæggelse, men plejepersonalet rekvirerede ikke vagtlægen igen før 2 timer senere. Det var ikke sundhedsfagligt forsvarligt, at plejepersonalet ikke målte vitale værdier for at triagere alvorlighedsgraden. Plejepersonalet burde have haft en lægekontakt tidligere på dagen, og de burde i samråd med sygeplejersken have vurderet, at det krævede en indlæggelse og talt med lægen om dette.

  • at det i forbindelse med indlæggelsen den 29. august 2020 blev konstateret, at Gurli Sonja Hansen var dehydreret. En dehydrering hos ældre kan opstå meget hurtigt og over få dage, og det stemmer overens med de to til tre dage før indlæggelsen, hvor Gurli Sonja Hansen var påvirket og viste sygdomstegn. Plejepersonalet kunne ikke tvinge Gurli Sonja Hansen eller på anden måde give hende væske uden at konsultere en læge først, og plejepersonalet handlede inden for de rammer, de havde til rådighed, og var i dagene op til den 29. august 2020 uvidende om, at Gurli Sonja Hansen potentielt kunne blive dehydreret. Først på sygehuset blev det ud fra blodprøver konstateret, at Gurli Sonja Hansen var dehydreret.


Kilde: Styrelsen for Patientklagers afgørelse i sagen.

Kommune beklager

I Odsherred Kommune beklager centerchef for Omsorg og Sundhed, Rikke Kragh Iversen, forløbet.

- Det er et kritisabelt forløb, og det er jo også det, styrelsen fortæller os. At her er nogle ting, som vi ikke har gjort godt nok, og det tager vi ganske alvorligt. Det beklager jeg også over for de pårørende og har beklaget det før, lyder det.

Centerlederen forsikrer også, at der vil ske forbedringer på plejecenteret.

- Det er et meget omfattende arbejde, der er sat i gang her, og det forventer vi selvfølgelig har en effekt, og allerede på nuværende tidspunkt har det også fået personalemæssige konsekvenser, siger hun, men ønsker ikke at uddybe, hvad det konkret betyder.

Læs også
Efter blodforgiftning på plejecenter: Politiker vil have bedre pleje i Odsherred Kommune
Læs også
Efter blodforgiftning på plejecenter: Politiker vil have bedre pleje i Odsherred Kommune

Gurli Sonja Hansen døde lidt mere end tre uger efter sin indlæggelse. Hun døde af dysfagi, som ikke umiddelbart kan relateres til urinvejsinfektionen og blodforgiftningen.

Søstrene og resten af familien går ikke efter en erstatning for forløbet.

- Vores mål har været at afprøve det og se, om vi havde ret eller ej. Kan det komme nogle andre til gode? Det håber vi, det er vores mål, at nogle andre får hjælp, forklarer Inge Halldén.

Afgørelsen kan få betydning for plejecentret Solvognen, når Styrelsen for Patientsikkerhed laver deres tilsynsbesøg på plejecentret.


Nyhedsoverblik