600 dyr risikerer aflivning i konkurstruet zoo

1 uge har Odsherred Zoo til at finde en løsning på de økonomiske problemer. Ellers smutter de ansatte, og over 600 dyr risikerer at skulle aflives.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Odsherred Zoo er under et voldsomt tidspres. I løbet af den næste uge skal ejerne finde en løsning på de økonomiske problemer, ellers er der ikke længere nogen dyrepark i Asnæs. Der er i alt 650 dyr i Odsherred Zoo, men der er kun fundet et nyt hjem til 35 af dyrene, hvis det skulle gå galt med at finde en udvej. Resten af dyrene risikerer derfor at skulle aflives, hvis ikke der kommer en løsning.

Årsagen til den økonomiske knibe er ifølge zoo'ens medejer, Jørgen Ankergren, dyre byggelån og svigtende besøgstal i 2013. Her var der sne, da zoo'en åbnede i foråret, hvilket de aldrig tidligere har prøvet i de 30 år, Jørgen Ankergren har været med, og så gjorde den udsædvanligt varme sommer, at folk hellere ville på stranden end i zoo, mener medejeren.

Fond og kommunen kan redde

Fristen på en uge kommer, fordi Odsherred Zoo er i betalingsstandsning. Derfor skal der hurtigst muligt findes en løsning.

Udover banken står også 3F på sidelinjen og holder øje med, om der er penge til lønninger i slutningen af januar. Er der ikke det, bliver konsekvensen højst sandsynligt, at fagforbundets medlemmer ikke længere kommer på job. 

Dyreparken har forsøgt at løse problemerne i de seneste måneder, men uden held. Der er ingen hjælp at hente i banken, men det er der måske i Odsherred Kommune og i erhvervslivet.

I hvert fald skal de lokale politikere ifølge nordvestnyt.dk på et møde mandag tage stilling til en ansøgning om et engangstilskud på 300.000 kroner, så firmaet kan omdannes fra et aktieselskab til en fond, hvilket vil betyde, at zoo'en fremover vil kunne søge penge. Ydermere har stedet søgt om 250.000 kroner i årligt driftstilskud.

Værst for dyrene

Venstrepolitikeren Helge Fredslund har startet en indsamling blandt private borgere og lokalevirksomheder, men selv om flere har tilkendegivet, at de gerne vil støtte Odsherred Zoo, så er det uvist, hvor meget der er samlet ind af den million, en overlevelse kræver.

For Jørgen Ankergren er situationen et mareridt.

- Et er, hvad det betyder for mig, men det er værst for dyrene, hvis ikke vi finder en løsning, siger han.

Odsherred Zoo har 7 fastansatte om vinteren og 49 ansatte om sommeren. Overlever dyreparken krisen, åbner den i gen 1. april.