¨

3000 børns tanker om fremtiden er blevet til et teaterstykke i Odsherred

Et nyt og anderledes børneteater har præmiere i weekenden på Odsherred Teater. Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

I weekenden har et anderledes børneteaterstykke premiere på Odsherred Teater. Der er blandt andet 3000 børn, som har haft indflydelse på manuskriptet.

Glem alt om scenetæpper, der glider til side. Glem alt om behagelige stole på rækker til publikum.

For når et nyt børneteaterstykke løber over stablen på Odsherred Teater i weekenden er intet, som det plejer at være.  

- Det her er en meget, meget anderledes teaterproduktion, siger Henrik Ipsen, der er produktionsleder hos Odsherred Teater.

Scenen er omringet af hvide vægge, hvor der er indbyggede bænke, som kan rumme omkring 80 børn ad gangen.

Den her forestilling er bygget på omkring 3000 børns visioner eller tanker om fremtiden

Henrik Ipsen, produktionsleder Odsherred Teater.

Men det er ikke opbygningen af scenen, der er det mest anderledes ved det nye teaterstykke. Der er nemlig ikke kun én forfatter på stykket.  

- Den her forestilling er bygget på omkring 3000 børns visioner eller tanker om fremtiden, fortæller Henrik Ipsen. 

Tænker på klima, robotter og dyrevelfærd

1000 af de børn, der har bidraget til teaterstykket, er fra Odsherred. Det er deres tanker om fremtiden, som de skal vokse op i, der bliver brugt i teaterstykket.

- De tænker på klima, så tænker de på robotteknologi, og så tænker de på dyrevelfærd, siger Helle Christence Ankerstjerne, der er projektkoordinator hos Odsherred Teater.

Børnene er mellem 7-11 år og har været på workshop hos teaterfolket. Der har de også haft nogle vildere visioner om fremtiden.

Artiklen fortsætter under billedet.

  Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

- De tænker, at vi bliver så dygtige med DNA-teknologi, at vi kan få dinosaurerne til at komme tilbage. De tænker på, at vi får ophævet tyngdekraften, så mange ting bliver svævende, siger Helle Christence Ankerstjerne.

Selvom børns fantasier normalvis er store, kan den aktuelle klimakrise også spores i børnenes svar.

- Jeg synes, de er mest fulde af gode ideer. Men det kan mærkes, at vi har en Greta Thunberg, og at vi har en øget bevidsthed om vores klima. Helt sikkert, fortæller Helle Christence Ankerstjerne.

Skuespillere fra seks forskellige lande

Gennem de seneste to år har seks europæiske teatre fået hjælp fra en masse børn, til at skabe materiale til forestillingen og udstillingen. Det er derfor tanker og visioner fra børn i hele Europa, der skulle samles til et teaterstykke.

I Polen tænker de en ting, i Østrig en anden ting og i Danmark en tredje. Så at få samlet det til et lille udtryk som det her er, det er ret sjovt

Henrik Ipsen, produktionsleder, Odsherred Teater.

- I Polen tænker de en ting, i Østrig en anden ting og i Danmark en tredje. Så at få samlet det til et lille udtryk som det her er, det er ret sjovt. Og ret enestående og anderledes, fortæller Henrik Ipsen.

Selvom der er teatre fra seks forskellige lande med i forestillingen, kan publikum godt lade ordbøger og Google-oversætteren på mobilerne blive hjemme.

- Det er klart, at når vi spiller i Danmark, er det den danske skuespiller, som har en hovedfunktion og skal oversætte, hvad de andre siger, fortæller Henrik Ipsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Teateret har mange titler, da de skal turnere rundt i Europa. Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

Det har taget to år at få alt kogt sammen og klar. Men nu er teaterstykket, som de har kaldt ich werde alles sein eller I will be everything klar til at stå sin prøve på Odsherred Teater.

Stykket med den danske titel Jeg ka’ hvad jeg vil kører på Odsherred teater den 28. september og 5. oktober. Der skal elever fra 12 skoler i Odsherred blandt andet en tur i teateret.

Bagefter venter der skuespillerne fire måneder med turné rundt i Europa.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App